Akkerbouw

Nieuws

Prognoseprijs pootgoed Agrico 27 euro

Emmeloord – De prognoseprijs voor pootaardappelen bij coöperatie Agrico voor oogst 2012 komt op 27 euro per 100 kilo. Over de oogst van 2011 was de prognoseprijs 28 euro en betaalde Agrico uiteindelijk €29,88.

Agrico wijzigt de basis van de pootgoedprijs. Die gold voorheen voor de potermaten 28/55. De prognoseprijs voor oogst 2012 geldt voor alle pootaardappelen (00 opwaarts). De andere condities blijven gelijk. De prijs geldt voor de klassen S t/m A, los geleverd in de herfst af boerderij, inclusief de gemiddelde premie en exclusief alle vergoedingen en de btw.

Agrico merkt op dat seizoen 2012/2013, waar de prognoseprijs voor geldt, inmiddels een eind is gevorderd. “Kenmerkend voor dit seizoen was een goede kilo-opbrengst per hectare en een relatief fijne maatsortering. Van de gemiddelde kilo-opbrengst per hectare is 90 procent geteeld in de potermaat en slechts 10 procent in de bovenmaat.”

De bovenmaat van oogst 2012 brengt veel meer geld op dan van oogst 2011 omdat de prijzen voor consumptieaardappelen op een goed niveau liggen. De prognoseprijs is inclusief kwekerslicentie. Voor de monopolierassen houdt Agrico gemiddeld €1,60 per 100 kilo in als licentie.

De bewaarvergoeding voor de telers komt op gemiddeld €2,20. Dat is veel, constateert Agrico. “De aardappelen zijn dit seizoen relatief laat afgeleverd. Dit betekent dat er dit jaar een fors bedrag voor bewaarvergoeding zal worden betaald.”

Agrico-directeur Jan van Hoogen heeft een positief gevoel over het afgelopen seizoen. “Onze telers hebben een goede kwaliteit geleverd. Ondanks alle politieke en economische uitdagingen zijn we er in geslaagd het product goed af te zetten. In juli zullen we de prijzen en het seizoen uitgebreid toelichten aan onze leden tijdens onze uitbetalingsvergadering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.