Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Pootgoedareaal groeit maximaal met 2 procent

Doetinchem – Het pootgoedareaal groeit dit jaar hooguit 2 procent. De groei is bescheiden, omdat er onvoldoende grond beschikbaar is voor de pootgoedteelt.

Directeur Jan van Hoogen van Agrico verwacht dat het pootgoedareaal van de coöperatie met zo’n 2 procent groeit. “We hebben wat nieuwe leden gekregen. Alhoewel er ook weer wat afvallen vanwege bedrijfsbeëindiging. Per saldo groeit ons areaal. Er is ruimte voor in de afzetmarkt. De bestemmingen overzee kopen structureel meer pootgoed. Bovendien heeft de Schotse export last van het dure Britse pond.”

Van Hoogen verwacht een verdere verschuiving naar licentierassen. “Ook de afnemers in andere landen vragen steeds meer licentierassen. Zo verwachten we een grotere vraag naar Fontane-pootgoed in België, ten koste van Bintje.”

Directeur Peter Ton zegt dat het areaal van Stet Holland dit jaar 6 tot 8 procent groeit. “Maar we zijn een relatief klein handelshuis. Voor heel Nederland verwacht ik een groei van maximaal 1,5 procent. Ook vindt een verdere verschuiving plaats van vrije naar licentierassen. De verwerkende industrie vraagt steeds meer licentierassen.”

HZPC gaat ook uit van maximaal 2 procent areaalgroei, zegt directeur Gerard Backx. “Ons areaal en rassenkeuze is gebaseerd op een meerjarenplanning. Sommige rassen groeien, andere zijn we aan het afbouwen.”

KWS Potato heeft een areaalgroei gepland van 10 procent, zegt directeur Ernst Arn. “Dat gaan we waarschijnlijk halen. Maar we zijn wel kleiner dan de grote bedrijven.”

Eén reactie

  • Bruggetje 12

    Iedereen verwacht te groeien ten koste van de concurrentie. De waarheid weten we na de aangifte. In mijn omgeving hoor ik te veel dat er tafel of consumptie geplant gaat worden in plaats van pootgoed in verband met besmette percelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.