Akkerbouw

Nieuws 471 x bekeken

Plan voor voortzetting proef gen-aardappel

Wetteren – De proef in België met genetisch veranderde (GMO) aardappelen wordt mogelijk voortgezet met Bintjes. “Dat ras is populair”, zei directeur Godelieve Gheysen van het Institute of Plant Biotechnology Outreach bij de presentatie van de plannen in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement.

In Wetteren zijn twee jaar veldproeven gedaan met Désirée omdat dat ras gemakkelijker is te manipuleren. De aardappelen zijn via GMO resistent gemaakt tegen phytophthora. De wetenschappers willen vervolgonderzoek doen met een veel gebruikt ras. Gheysen noemt Bintje als mogelijkheid.

Het kost zes jaar om de nieuwe variëteit te voorzien van de resistentie. Daarna zijn veldproeven mogelijk. Het duurt zeker 8 jaar voor de techniek commercieel bruikbaar is. Dan is nog wel goedkeuring van de EU nodig.

De onderzoekers zijn tevreden over de veldproef in Wetteren. Er zou geen gevaar zijn dat stuifmeel van de aardappelplanten zich verspreidt. Een buffer van 5 meter tussen het GMO-veld en omringende akkers was genoeg. In mei 2011 vernielden actievoerders het proefveld. Ze zijn veroordeeld tot celstraffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.