Akkerbouw

Nieuws 741 x bekeken

Nieuwe Franse test spoort phytophthora snel op

Saint Pol de Léon - Het Franse kenniscentrum voor plantkunde Vegenov heeft een methode ontwikkeld waarmee een besmetting van aardappels met phytophthora vroeg kan worden opgespoord, nog voordat de symptomen zichtbaar zijn. Het kenniscentrum biedt deze nieuwe dienst vanaf april aan.

Vegenov onderzoekt bladmonsters op de aanwezigheid van phytophthora. Met een bepaald procedé wordt de specifieke DNA-volgorde van de verwekker blootgelegd. Vegenov werkt met monsters van vijftien planten per hectare verspreid over het perceel. Er zijn twee of drie bladeren van verschillende hoogtes van de plant nodig.

Vegenov haalt DNA uit het blad en zuivert het. Vervolgens meet Vegenov de concentratie van de DNA-volgorde met behulp van fluorescentie, zegt moleculair bioloog Céline Hamon. “Hiermee kunnen we zien in welke mate ieder bladmonster is aangetast. Het resultaat geeft een goed beeld van het besmettingsniveau per perceel en geeft aan welke stammen van phytophthora het betreft.”

Vegenov kan ook aangetast blad en knollen onderzoeken om te bepalen in welk stadium de besmetting zich bevindt. Het onderzoek bepaalt dus niet alleen of de schimmel wel of niet aanwezig is op een perceel, maar geeft ook informatie over de mate van besmetting. Hamon: “Aan de hand van deze gegevens kan de teler zijn spuitbeleid aanpassen.”

Vegenov voert het onderzoek ook uit voor belangstellenden buiten Frankrijk. Het kost 200 tot 250 euro per monster bij onderzoek van minder dan tien monsters. Bij meer dan dertig monsters ligt de prijs tussen de 50 en 70 euro per stuk. De onderzoeksresultaten zijn volgens Vegenov één tot twee weken na ontvangst van de monsters bekend. Dat is te lang voor telers om snel op te reageren. Het kenniscentrum wil daarom deze periode terug brengen naar maximaal een week.

Of registreer je om te kunnen reageren.