Akkerbouw

Nieuws

Nieuw project test lupine in voeding

Stadskanaal - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Hanze Hogeschool onderzoeken de gezondheidseffecten van lupine in voeding. Het onderzoek maakt deel uit van het project LupinSilver, dat morgen wordt gepresenteerd. In het project worden ook nieuwe voedingsmiddelen uit lupine ontwikkeld. Die worden getest bij Zorgcentrum BCM in Stadskanaal.

LupinSilver is een project van diverse organisaties, waaronder het akkerbouwinnovatieproject Kiemkracht. Er zijn al meerdere projecten met lupine, zoals de Vegetarische Slager, het lupinevarken en het teeltonderzoek in de Veenkoloniën. "Daar bouwt het nieuwe project op voort", zegt Kiemkracht-directeur Rob van Haren. "We zoeken naar specifieke voedingsproducten met lupine die zijn aangepast aan de behoeften van oudere mensen. Het UMCG en de Hanze Hogeschool testen de prebiotische effecten van de voedingsmiddelen."

LupinSilver is een eerste aanzet van zo’n lupineketen, zegt Van Haren. "Het project loopt tot eind dit jaar. Als de resultaten goed zijn willen we de gezondheidseffecten van lupine in een groot onderzoek testen."

Of registreer je om te kunnen reageren.