Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Nederland wordt kraamkamer van bollenteelt'

Hillegom – De Nederlandse bloembollensector gaat zich in de toekomst richten op de productie van hoogwaardig uitgangsmateriaal. Dat zegt Sjaak Langeslag, afscheid nemend voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Langeslag verwacht dat de Nederlandse bloembollensector over twintig jaar in hoge mate gespecialiseerd is in de productie van uitgangsmateriaal voor bolgewassen. "Dat wordt een nieuw bedrijfstype. De productie van leverbare bloembollen gaat zich waarschijnlijk vooral elders op de wereld afspelen.”

Dat is nodig, omdat de concurrentie in het buitenland sterker wordt. “Met bloembollen telen kun je de komende jaren nog je geld verdienen, maar op den duur kunnen ze dit in het buitenland goedkoper. In Nederland is op termijn beperkt grond beschikbaar voor de bloembollenteelt. Dan moet je je kostprijs enorm verlagen om te concurreren of je moet inzetten op een specifiek segment zoals uitgangsmateriaal. Het is vergelijkbaar met de stamselectie in de pootaardappelsector.”

Bijkomend voordeel is dat door de specialisatie gezonder uitgangsmateriaal kan worden geproduceerd. "De teler van leverbare bollen kan dan besparen op gewasbeschermingsmiddelen en ziekzoeken."

Langeslag benadrukt dat ook hierbij het contact met de markt essentieel is. "De bollenteelt gaat wereldwijd groeien, wat betekent dat goed duidelijk moet zijn wat afnemers verwachten en producenten kunnen leveren."

Daar onderscheidt de bloembollenteler van nu zich ook mee. "De bedrijven die marktgericht zijn ingesteld, zijn het meest succesvol. De productie groeit maar door, maar je moet zorgen dat er een markt voor is."

De mogelijkheden voor het uitsluitend produceren van hoogwaardig uitgangsmateriaal van tulpen- en leliebollen wordt door Wageningen UR onderzocht.

Laatste reacties

 • Bert Brakkee

  Een goed bericht, ook prima voor het behoud van de NL-economie. Maar of bestuivende insecten en imkers (en eigenlijk alle wereldburgers) hier blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. De bollen sector gebruikt heel veel neonicotinoïden houdende systemische pesticiden die schadelijk zijn voor die insecten en de biodiversiteit. En nergens heb ik berichten vernomen dat de groei van het gebruik van die pesticiden serieus terug wordt gedrongen. Nu zal een deel van de ellende naar het buitenland worden verplaatst. De KAVB heeft weer een kans gemist om op wereldschaal iets duurzaams tot stand te brengen, jammer!

  bert brakkee
  Imkerij 'De Biesbosch'

 • av

  bert brakkee, veel te negatief en eenzijdig beeld:onjuist.

  maar ik geloof niet dat de bollen grootschalig nederland zullen verlaten. 99% van alle tulpen staan bijvoorbeeld in nederland. mede om de reden dat het in het buitenland niet gaat.
  daarnaast kunnen wij hier zo enorm goedkoop telen dat het in het buitenland niet zomaar goedkoper lukt. de redenen om te telen in het buitenland is eigenlijk altijd geweest om andere groeistadia in je bollen te hebben, zodat het jaar rond geleverd kan worden.
  ik denk eerder dat wij over 20 jaar 50% meer bollen telen in nederland.

 • Mels

  av,dan zal er wel wat moeten veranderen in de grondhonger,die is nu al dusdanig groot dat in ons gebied tulpen teler steeds moeilijker aan land komen,mede door de verwachte groei van het aantal melkkoeien is het land wat verhuurt wordt weer nodig voor voer productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.