Akkerbouw

Nieuws 20 reacties

Minder graan in Oekraïne door koud voorjaar

Kiev - Maart was dit jaar de koudste in 50 jaar in Oekraïne. Toch leidt dat niet tot extra uitwintering van graan. Want de sneeuwlaag in Oekraïne is in 40 jaar niet zo dik geweest. In het centraal gelegen deel van het land viel rond 20 maart nog een halve meter sneeuw bovenop wat er al lag. Dat is in meer dan een eeuw niet voorgekomen in deze tijd van het jaar.

Volgens het Franse marktbureau Agritel leidt de kou er wel toe dat de inzaai van zomergranen erg traag verloopt. En de wintergewassen groeien nog niet. Agritel verwacht dat Oekraïne hierdoor minder graan gaat produceren. De productie blijft beperkt tot 52 miljoen ton. De overheid in Oekraïne gaat uit van 55 miljoen ton.

In grote delen van Rusland heerst hetzelfde winterweer als in Oekraïne. De Russische overheid verwacht een graanoogst van 92 miljoen ton. Analisten gaan gezien het koude voorjaar uit van 84 miljoen ton.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Wat een gelul weer. Het is niet erg dat het graan wat later de grond in gaat. Wat daarna gebeurt bepaald de opbrengst.

 • ed12345

  het is natuurlijk wel zo dat later zaaien de afrijping vaak in de heetste maand valt en dan gaat het vaak te snel maar als het verder ideal weer is kun je toch een zeer goede opbrengst hebben

 • agratax2

  Ed en Greverink De prognoses gaan uit van een zomer als we gewend zijn. Maar als nu ook de zomer evenals het voorjaar een maandje later komt is alles weer als normaal met dien verstande dat er met deze sneeuw laag een leuke water voorraad in de bodem kan zitten als de zon begint te schijnen.

 • W Geverink

  Op dit moment is de sneeuw hier aan het smelten maar omdat er altijd vorst in de grond zit loopt bijna alle smeltwater van het land af. Veel boeren vangen het dan op in dugouts zodat daarmee de koeien van water kunnen worden voorzien. We zijn daarom gewoon afhankelijk van regen en daarvan krijgen we in het voorjaar vaker te veel dan te weinig.

 • Bison

  En zo is het Geverink,het is hetzefde hier op noord.
  Het meeste sneeuw water loopt eraf of het moet een droog najaar wezen dan vriest de grond ook niet zo en zakt een hoop smeltwater wel in.


  Tarwe proberen ze hier met 10 mei in de grond te hebben en ze dorsen hier vaak eerder dan in't zuiden.We hebben lange groeidagen hier,19-20 uur daglicht zomers.

  De hele week gedooid hier maar vannacht weer 15 cm van die witte troep gehad en het vriest weer ook.

  Je laatste zinnetje moet je wel het eind van omdraaien denk ik.lol

 • W Geverink

  Het staat er zoals het is Bison Het voorjaar is practisch altijd (te) nat.

 • Bison

  Hier de laatste 10-15 jaar vaak te droog.
  Ik zit op zandgrond en kan elke dag wel water hebben

 • agratax2

  Heren uit Canada jullie klimaat ijkt wel op de Oekraïne war het probleem op de zwarte aarde niet het vocht is maar de hitte in de zomer. De temperatuur van rond 35 C geeft meer verdamping dan de graanplant kan opnemen. Geen afrijping dus maar verbranding met alle negatieve gevolgen. Oekraïne teelt veel wintergraan omdat dit meer productieve groeidagen heeft dan zomergraan. Maar alleen winter gewassen is om arbeidstechnische redenen niet mogelijk, de verschillen in oogsttijd zijn nodig om zoveel mogelijk tonnen per combine te oogsten per jaar.

 • Mels

  agratax1,passen ze daar ook ondergewassen toe om verdamping tegen te gaan in combinatie met no of minimal till?

 • W Geverink

  Hier in Canada zijn analisten er ook goed in om door een beetje tegenslag het hele seisioen maar meteen af te schrijven.

 • Bison

  Ja behalve als later de gewasverzekerings agent de schade op komt nemen,dan wil die dat je nog best die 10 bushel/acre of zo kan oogsten en trekt het dan van de uitkering af.lol

 • Mels

  Hoe wil je die oogsten?? Je combine kan nooit zo hard dat ie genoeg feed krijgt. Je blaast ze der ook nog es uit an de achterkant....

 • Bison

  Het is my hier vroeger verscheidene keren gebeurd Mels.En nee dat betaald natuurlijk niet om die paar korrels op te pikken.
  Ik ben er toen maar mee gestopt voor stubble jumper te spelen want er zat voor mij geen snee brood in.
  Ben toen maar alleen koetjes gaan houden tot dat dat ook niks mee opleverde.

 • Bison

  Ik heb een keer 50 acre bevroren canola gecombined om maar van het stro af te komen.Het was een gewas om jou tegen te zeggen,de combine kon het amper aan,ik had zegge en schrijven 1.2 ton in de hopper toen ik klaar was.lol..(niet verzekerd)

 • Mels

  that makes sense,lol....Was er geen andere hakselaar dan de combine....

 • abtje

  Misschien een concubine??? :-)

 • agratax2

  Meis Toen ik in de Oekraïne zat (2000 - 2006) heb ik geen ondervrucht gezien om verdamping tegen te gaan. In oost Europa werd toen nog hoofdzakelijk geploegd en daarna zaaibed maken en zaaien. Om verdamping tegen te gaan was >eggen< in het voorjaar de remedie. iedereen maakte een losse rulle boven laag om het contact van onder naar boven te verbreken. Bij direct zaai dient de stoppel, het gehakselde stro en kaf als >isolatie< laag om verdamping tegen te gaan. Het verdampte bodemvocht blijft onder en in het organische materiaal hangen.

 • Bison

  Je moet werken met wat je heb Mels,...de canola betaalde net voor de diesel en anders had die canola het andere jaar weer opgekomen.

  Hmmm,een concubine,..daar zit geen hakselaar op...denk niet dat m'n vrouw daar zo mee in d'r sas zou wezen ook.lol

  Agratax Ze doen hier tegenwoordig voor 80% chem farming en no till zaaien

 • Mels

  Zou misschien te proberen zijn,hier gaan we waarschijnlijk gras zaaien in de mais,eerst gras dan mais,om draagkracht en na de oogst direct een groenbemester te krijgen.

 • fa. de Graaf

  Zeer juist reactie 1, wij zeggen altijd in de bloembollenteelt, voor de oogst is er altijd 5 keer een goede oogst en 5 keer een slechte oogst. Mijn ervaring is dat de laatste 3 weken nog bepalen of de oogst goed of matig wordt, en het is pas een echte ramp als er niet om de zoveel tijd een ramp is.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.