Akkerbouw

Nieuws 3202 x bekeken 5 reacties

'Kou drama voor vollegrondsgroente'

Warmenhuizen – Het koude winterweer richt schade aan in de vollegrondsgroentesector. Dat zegt Perry Kuilboer van Bejo Zaden. "Het is een groot drama. Dit treft alle gewassen die in de grond zitten."

Hij heeft het dan over onder andere bloemkool, broccoli, sluitkool en fijnere groentegewassen als prei en venkel. “Alles wat begin maart is geplant en gezaaid. Je ziet dat plantjes het moeilijk hebben. Het daadwerkelijke effect is nu nog moeilijk te voorspellen", zegt de verkoopleider. "Je vindt niemand meer die dit eerder heeft meegemaakt. Schade is zeker. Hoe en in welke vorm is koffiedik kijken."

Telers hadden geen keuze bij het planten van groente, zegt Kuilboer. "Ze krijgen het plantmateriaal thuis en kunnen het vaak nergens anders kwijt dan in de grond. Iedereen hoopt dat het snel warmer wordt en dat planten zich herstellen."

Uien- en peenzaad is deels verstoven door de enorme wind. "De bovenlaag van de grond waait weg, maar soms ook zelfs het zaad. Er is echt veel aan de hand."

Het effect van de kou is te zien als de temperatuur omhoog gaat en er een buitje valt. Na een dag of tien wordt duidelijk welke planten overleven. "Je bent zo drie weken verder voor dit helder wordt. En dan is het de keuze aan de teler of hij overplant of –zaait."

De winterschade is niet alleen een Nederlands probleem, maar speelt in heel Noord-Europa. "Dit heeft zeker gevolgen voor de productie." De overige akkerbouwteelten worden ruim een week vertraagd door de aanhoudende kou.

Laatste reacties

 • trekker123

  Goed voor de prijzen. Voor een aantal individuen natuurlijk wel sneu als je boeltje verongelukt. De een zijn dood is de ander zijn brood. Zo is het (helaas?) in de boze buitenwereld.

 • aqwzsx12

  weeral rampenfonds!

 • Mels

  Wordt het geen tijd dat huurders en kopers van land weerrisico gaan meetellen. Nu mag er helemaal geen scheet dwars zitten of er wordt niks verdiend.

 • abtje

  Hoe triest het ook is, dat is ondernemen. Dan moet je niet alles dichttimmeren, kan je net zo goed bij een baas gaan werken.
  Alle risico's weghalen betekend ook dat je geen klapper meer omhoog kunt maken.
  We dachten dat het voorjaar ieder jaar vroeger kwam, nu hebben we de bevestiging dat het ook de andere kant op kan gaan.

 • piepertje

  geen ramp is een ramp

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.