Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Kostprijs riet en biet in 2020 gelijk'

Brussel – De kostprijs van rietsuiker in Brazilië is 30 procent lager dan die van bietsuiker in West-Europa. Maar het verschil in kostprijs wordt snel kleiner. Voorzitter Valerie Vercammen van de Belgische bietentelersvereniging (CBB) verwacht dat de kostprijzen in 2020 gelijk zijn.

Dat zegt Vercammen in een interview met de nieuwssite Vilt. “Brazilië is een groeiland en de kosten voor lonen en transport stijgen daar snel. Mede daarom voorspelt de suikerrietsector zelf dat de van riet- en bietsuiker tegen 2020 gelijk zal zijn. Concurrentie tussen biet- en rietsuiker is nu nog niet eerlijk. Daarom vragen we een verlenging van het huidige suikerreglement tot 2020.”

De Europese Commissie wil de suikerregeling afschaffen in september 2015. Vercammen verwacht dat de bietenprijs daalt bij afschaffing. “De suikersector is een oligopolistische markt: in België heb je meer dan 8.000 bietentelers tegenover twee suikerfabrieken. Als de huidige suikerregeling volledig verdwijnt, worden bietentelers uitgeperst. Bij de afschaffing van de quota daalt de suikerprijs met 4 à 5 procent en de bietenprijs met 10 à 20 procent. Vraag aan een akkerbouwer of hij bieten blijft telen als de opbrengst 20 procent lager ligt. Ze zullen allemaal nee antwoorden.”

Vercammen verwacht niet dat de EU extra suiker gaat exporteren als de quotering is opgeheven. “De wereldhandelsorganisatie WTO legt de EU een exportbeperking op van 1,35 miljoen ton suiker per jaar. De Europese Commissie heeft nog geen enkele garantie van de WTO dat een afschaffing van de quota leidt tot opheffing van dit exportplafond.”

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Dit is goed nieuws, zo blijft de Nederlandse sector na het quotum concurrerend.
  Plus dat we hier de verwerkende industrie hebben.

 • alco1

  Een vraagstelling? Blijft u bieten telen als de prijs 20% zakt. Nee dus.
  De uitslag is dus dat de quotering moet blijven. Moeten we dit nou serieus nemen of gewoon gaan lachen.

 • jan lul

  nog in geen 100jaarin brasil stukken grondvan 5 of 10000 hectarein 1 blok met een prys van2500 usd met suikerriet inplaats van een paar vierkante meter in westeuropa van 50000 usd per hectare

 • Mels

  van 100 naar 80 ton is geen pretje,maar die bieten worden geteeld omdat het goed geld oplevert,raakt de prijs eraf dan kun je beter een ander gewas telen wat minder belastend is voor je grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.