Akkerbouw

Nieuws

Inzaai gewassen in VS loopt grote achterstand op

Washington – De akkerbouwers in de VS hebben een grote achterstand in het zaaien van de voorjaarsgewassen.

Het ministerie van landbouw (USDA) schat dat nu bijna 4,5 miljoen hectare is gezaaid. Gemiddeld zitten rond deze tijd 20 miljoen hectare aan mais, sojabonen, zomertarwe en andere voorjaarsgewassen in de grond.

Volgens het USDA is de achterstand begin vorige week opgelopen naar 15,5 miljoen hectare. Dat is anderhalf keer de oppervlakte van Nederland. Vergeleken met vorig jaar was op 21 april zelfs 13 miljoen hectare land minder ingezaaid.

Het USDA schrijft de achterstand toe aan het koude weer. Daardoor smelt de sneeuw in veel staten maar langzaam. Ook regenen veel akkerbouwers telkens van het land.

Vooral mais ligt op achterstand. De akkerbouwers hebben 4 procent van alle geplande mais gezaaid. Normaal is dat 16 procent en vorig jaar zat door het mooie voorjaar op 21 april al 26 procent van de mais in de grond.

Bij suikerbieten is 16 procent gezaaid, de helft van wat normaal is. Ook bij zomertarwe, haver, rijst en katoen hebben de akkerbouwers een grote achterstand opgelopen in het voorjaarswerk.

Het USDA meldt dat in de staat Illinois rivieren buiten de oevers zijn getreden. Ook blijft het regenwater op veel percelen staan. Daar is 1 procent van de mais gezaaid. Normaal zit een kwart al in de grond. In Iowa moet de inzaai van mais nog beginnen. Dat is ongebruikelijk rond 21 april.

Desondanks staan de graan- en sojaprijzen onder druk op de termijnmarkt in Chicago. De vooruitzichten elders op de wereld zijn goed. En beleggers steken hun geld nu liever in aandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.