Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

IGC: er komt veel meer graan

Londen – De wereld krijgt volgend seizoen 2013/2014 veel meer graan tot zijn beschikking. Dat komt omdat de tarweproductie 4 procent groeit en die van mais met 10 procent. De totale graanproductie neemt met 7 procent toe in de wereld, schrijft de International Grains Council in de eerste graanprognose voor het nieuwe seizoen 2013/2014.

De totale graanproductie (exclusief rijst) komt volgens het IGC op 1.906 miljoen ton. Dat is 7 procent meer dan de 1.781 miljoen ton van dit seizoen en betekent een nieuw record. Ook het verbruik stijgt en wel met 3 procent naar 1.875 miljoen ton. Doordat de graanproductie groter is dan het verbruik groeit de eindvoorraad graan op de wereld van 330 miljoen naar 361 miljoen ton.

De wereldtarweproductie stijgt 4 procent naar 680 miljoen ton, vooral door een grotere productie in de EU en de landen rond de Zwarte Zee. Deze landen hadden vorig jaar veel last van droogte. De maisproductie groeit 10 procent naar 939 miljoen ton, verwacht de IGC. Dat komt vooral doordat de productie in de VS kan herstellen van de extreme droogte van vorig jaar.

Laatste reacties

 • slutter

  Dus varkensboeren niet getreurd om de prijs...Mannen houd moed!!!

 • koestal

  ook gunstig voor melkveehouders

 • geert150

  ze weten het nu al voor volgend jaar !!!!!!! dat is knap

 • haverboer1

  alles moet nog gaan groeien, blijft het droog of valt er weer teveel water. dat beetje tarwe wat er in europa groeit is geen basis voor de tarweprijs. als het in de oekraine fout gaat of in amerika waar het nog steeds te droog is voor het pas ingezaaide graan is meer van belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.