Akkerbouw

Nieuws 1008 x bekeken

Gewascombinaties voor verhoogde voedselproductie

Wageningen - Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de behoefte aan kunstmest kan omlaag worden gebracht door een slimme combinatie van gewassen, zoals bonen en mais. Dat was de boodschap van Niels Anten bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar gewas- en onkruidecologie aan Wageningen University. Door ecologische kennis uit de natuur te integreren met kennis van gewassen kan volgens Anten de opbrengst per hectare worden verhoogd tegen lagere milieukosten.

De professor ziet grote overeenkomsten tussen de natuur en een akker met gewassen. Planten 'voelen' elkaar en kunnen elkaar faciliteren, zegt hij. "Om tot een duurzame verhoging van de voedselproductie te komen, moeten we het volle arsenaal aan mogelijkheden benutten. De kansen die voortvloeien uit ecologische interacties zijn hierbij tot nu toe onderbelicht gebleven."

Of registreer je om te kunnen reageren.