Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

‘Forse stuifschade uien en bieten in Flevoland'

Dronten - De schade door de zandstormen van afgelopen donderdag is in oostelijk Flevoland fors, zegt Jan Salomons van DLV Plant. “Vooral op de gediepploegde gronden. Die zijn toch al gevoelig voor verstuiven, maar de omstandigheden van donderdag waren zo extreem dat hele percelen uien en bieten, en soms ook vroeggezaaide peen, verloren zijn gegaan.”

Overzaaien is een forse tegenvaller, legt Salomons uit. "Uienzaad kost al gauw 800 tot 1.000 euro per hectare. En dan heb je alleen nog maar het zaad."

De grond lag heel fijn door de lange, koude winter. In combinatie met de droogte en de bijzonder harde wind, zijn zelfs hele toplagen van uienbedden weggewaaid. "Plantjes zijn kapot gestoven. Alleen de steeltjes staan nog in de grond, het groeipunt is afgeschroeid. Die percelen moeten worden overgezaaid. In sommige gevallen pleksgewijs, soms geheel.

Salomons denkt dat geen enkel preventiemiddel in deze extreme omstandigheden afdoende zou hebben gewerkt. "Zelfs op percelen waar maatregelen zijn getroffen is schade. Normaal gesproken kunnen groenbemesters van de voorgaande winter bescherming bieden, maar door de kou was het gewas teveel verweerd. Ook vroeg gerst zaaien is zinvol. Maar in dit geval niet. Tegen wat we donderdag hebben gezien, was niets bestand."

Eén reactie

  • Adrie G.

    Ook voor diepploegen geldt: wie het onderste uit de kan wil hebben.............

Of registreer je om te kunnen reageren.