Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Efsa bijenadvies deels gebaseerd op foute gegevens

Brussel - Het advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa over de schadelijkheid van neonicotinoïden voor bijen was deels gebaseerd op verkeerde informatie over de toepassing van neonicotinoïden in zonnebloemen. De foute informatie was aangeleverd door de Griekse vestiging van bestrijdingsmiddelenproducent Syngenta. Dat blijkt uit correspondentie tussen (vertegenwoordigers van) Syngenta en de Efsa, die is gepubliceerd op de website van Corporate Europe, een organisatie die de lobbyactiviteiten rond de Europese Commissie kritisch volgt.

Syngenta heeft in januari, de dag voordat de Efsa met een persverklaring en een studie kwam over de schadelijkheid van neonicotinoïden voor bijen, geprobeerd de Efsa ervan te overtuigen dat de bewoordingen van het persbericht niet juist waren. In de correspondentie daarover heeft Syngenta gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de Efsa. Hoewel het leek dat binnen de Efsa er bereidheid bestond de bewoordingen van de publicaties aan te passen, besloot de hoogste baas van de Efsa, Catherine Geslain-Lanéelle, vast te houden aan de oorspronkelijke tekst. In de correspondentie die daarna ontstond tussen Efsa en Syngenta komt ook de dosering van het middel Cruiser in zonnebloemen aan de orde.

Syngenta meent dat Efsa uitgaat van te hoge doseringen. Die veronderstelling van Syngenta is correct, maar Syngenta is er zelf de veroorzaker van. In een opgave aan het Griekse ministerie van landbouw heeft Syngenta de fout gemaakt. Efsa heeft gebruik gemaakt van de foute Griekse gegevens. Syngenta Hellas herstelde de fout pas nadat het Efsa rapport al was gepubliceerd.

Syngenta verbaast zich er over dat Efsa zich baseert op alleen de Griekse gegevens, terwijl de Griekse zonnebloemenproductie niet meer dan 2 procent uitmaakt van het totale Europese zonnebloemenareaal. De Efsa specialisten hadden de fout zelf moeten opmerken, vindt Syngenta.

Syngenta besluit een brief aan de Efsa met de opmerking het spijtig te vinden dat de discussie over de bijengezondheid zich geheel toespitst op de neonicotinoïden. Als echt goed naar het probleem gekeken wordt zal blijken, aldus Syngenta, dat de onderzochte insecticiden geen relevante bijdrage leveren aan de gezondheidsproblemen van de bij.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Iedere verontreiniging van nectar en stuifmeel met neonicotinoiden is schadelijk voor insecten. 1 ppb (= 1 microgram (een-miljoenstel deel van een gram) per kilogram stuifmeel of nectar) is binnen een week dodelijk voor bijen. Dat zijn zulke geringe hoeveeelheden dat ze tot voor kort niet konden worden aangetoond. We weten nu dat zulke hoeveelheden zeker in de praktijk voorkomen, en dat deze verontreinigde voeding door haalbijen naar de bijenkast wordt gebracht. Bijen worden dus blootgesteld aan een gifcocktail die binnen een week een dodelijke werking heeft. Daar bestaat geen meningsverschil over, wel over de vraag of dit een onaanvaardbaar risico voor bijen is. Ik vind van wel, U ook?

 • agropak

  Helemaal mee eens!

 • evbakel1

  Er zijn ook imkers die zeggen dat de sterfte van bijen niet aan neonicotinoiden licht en als je de varroamijt goed bestrijd er helemaal geen extra sterfte hoeft te zijn.

 • abtje

  Als je geen bespoten velden in de buurt hebt praat het makkelijker.
  Punt is, je moet het 100 % zeker weten. Stel dat over tien jaar blijkt dat het wel de doodsteek is geweest voor de bijen, dan is het onomkeerbaar. Blijkt over tien jaar dat het vrij onschuldig is/was dan kun je het alsnog gebruiken/toestaan.
  De bij is enorm belangrijk. Zonder is er nauwelijks bestuiving. Dat merk je als eerste al bij bijvoorbeeld komkommers of tomaten, appels, peren enz.
  Enige voorzichtigheid kent dus absoluut geen kwaad.
  Eerst dacht men ook dat Softenon perfect was, tot de eerste kinderen geboren werden...

Of registreer je om te kunnen reageren.