Akkerbouw

Nieuws

EU verkoopt veel tarwe

Brussel - De EU blijft veel tarwe exporteren. In de periode van 27 maart tot en met 2 april is voor 534.300 ton tarwe exportcertificaten aangevraagd inclusief tarwebloem, meldt het Productschap Akkerbouw.

Totaal is dit seizoen nu 17,2 miljoen ton tarwe, inclusief tarwebloem, verkocht aan afnemers in derde landen. Dat is veel meer dan het hele vorige seizoen 2011/2012, toen de EU totaal 14,7 miljoen ton tarwe exporteerde. Terwijl dit seizoen nog drie maanden doorloopt tot 30 juni. Daardoor eindigt de EU dit seizoen met krappe tarwevoorraden.

De export profiteerde van de zakkende eurokoers omdat de EU blijft worstelen met de schulden- en bankencrisis. Maar nu staat de dollar ook onder druk doordat de laatste cijfers over de werkgelegenheid in de VS onverwacht tegen vallen. Dat maakt Amerikaanse tarwe aantrekkelijker op de wereldmarkt.

Analisten vragen zich af hoe lang de EU in dit tempo tarwe kan blijven exporteren. Op de termijnmarkt in Parijs steeg de notering voor het meicontract woensdag en donderdag dan ook met 7,50 euro per ton. Het termijncontract voor de oude oogst herstelt snel van de forse prijsdalingen van eerder deze week, nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) eind vorige week de voorraden en de arealen fors hoger inschatte dan analisten hadden verwacht.

De tarweprijs wordt ook gesteund door het koude voorjaar in een gebied dat zich uitstrekt van Groot-Brittannië tot diep in Rusland en Oekraïne. De wintergranen komen moeilijk op gang en de inzaai van zomergraan is laat. Daardoor wordt het groeiseizoen korter. Dat betekent of een latere graanoogst of lagere hectareopbrengsten. In beide gevallen moet de oude oogst in de EU langer meegaan. Bovendien is het droog in de VS. Marktbureau Informa verwacht daarom dat de VS dit jaar 10 procent minder tarwe gaat oogsten. Dit soort berichten houdt de tarweprijs aardig in de benen.

Of registreer je om te kunnen reageren.