Akkerbouw

Nieuws 1203 x bekeken

EU op achterstand zonder suikerregeling

Brussel – De Europese politici zijn zich er veel te weinig van bewust dat een groot aantal landen suikerpolitiek voeren. Terwijl de EU de suikerregeling uiterlijk in 2020 wil afschaffen, handhaven veel landen juist hun maatregelen om de sector te beschermen.

“Dat besef is nauwelijks aanwezig in de EU”, zegt Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van Cosun. “Heel wat landen reguleren hun suikermarkt. Afschaffing van de regeling zet de Europese sector op achterstand in de concurrentie met andere landen.”

In hoeverre dat gebeurt, hangt ook af van de onderhandelingen over een nieuw WTO-akkoord, zegt Van Campen, die ook voorzitter is van de lobbycommissie van de Europese bietentelersorganisatie Cibe. “Nu mag de EU van de WTO maximaal 1,3 miljoen ton suiker exporteren. Wij willen een vrije export als de EU-suikerregeling afloopt, maar het is onduidelijk of het WTO-plafond blijft bestaan. Daarnaast kent de EU nu een importheffing van 404 euro per ton suiker. De EU heeft in de WTO-onderhandelingen voorgesteld de heffing met 70 procent te verlagen. Dat is nadelig voor onze concurrentiepositie. Een akkoord is nog ver weg, maar bij een akkoord wordt het voor ons kritiek ten opzichte van de kostprijs in Brazilië. Maar de suikersector in de EU werkt wel steeds efficiënter.”

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw zegt dat de kostprijs voor suiker in Brazilië en Thailand harder stijgt dan in de EU. “De kosten voor lonen en transport stijgen daar hard. Terwijl de productiekosten in de EU worden gedrukt door de crisis. En West-Europa is erg goed in het telen van bieten. Ergens tussen 2015 en 2020 zullen de kostprijzen van Brazilië en de EU op gelijke hoogte komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.