Akkerbouw

Nieuws 1144 x bekeken

Cosun kijkt naar nieuwe activiteiten

Breda – Cosun wil op termijn plantaardige grondstoffen verwaarden buiten de bestaande activiteiten. De coöperatie kijkt daarbij vooral naar toepassingen in de non-food sector.

Terwijl de dochterbedrijven van Cosun juist voedingsmiddelen of voedingsingrediënten produceren. In de non-food sector zijn meer mogelijkheden voor innovaties, zegt Gert de Raaff, directeur New Business van Cosun en binnen de concerndirectie verantwoordelijk voor innovatie en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. “Mensen zijn conservatief in hun eten. Innovatie in de voedingssector gaat met kleine stappen. In de non-food sector is veel meer mogelijk. Cosun richt zich daarbij op het produceren van ingrediënten. We gaan niet zelf eindproducten maken. Met de focus op het beter gebruiken van de bestaande reststoffen is er ook geen concurrentie met voedingstoepassingen.”

Volgens De Raaff passen de nieuwe activiteiten in de strategie van Cosun. “Je ziet in de wereld een verschuiving van het gebruik van fossiele naar plantaardige grondstoffen. Landen willen minder afhankelijk zijn van aardolie uit politiek instabiele gebieden. Overheden willen de opwarming van de aarde tegengaan. En op de langere termijn wordt aardolie steeds duurder. In de omschakeling naar plantaardige grondstoffen liggen kansen voor Cosun. Daarom is onze strategie gericht op het verwaarden van agrarische grondstoffen. Naast het beter gebruiken van de grote hoeveelheden reststoffen, kan Cosun groeien in toepassingen van andere plantaardige grondstoffen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.