Akkerbouw

Nieuws 3777 x bekeken 20 reactieslaatste update:26 apr 2013

Compost rendabel alternatief voor drijfmest

Utrecht - Drijfmest vervangen door compost blijkt een rendabele investering te zijn voor akkerbouwbedrijven. Dit stelt het Louis Bolk Instituut in een studie.

Compostgebruik is één van de maatregelen die voorgesteld worden om meer koolstof vast te leggen in de bodem, en zo klimaatverandering tegen te gaan. Bijkomend voordeel is dat de opbrengst dusdanig stijgt, dat het de akkerbouwer tot 55 euro per hectare oplevert, ondanks de hogere bemestingskosten.

Laatste reacties

 • abtje

  Compost, wat voor compost? Als het van het groente en tuin afval komt uit de burgerij, laat dan maar zitten. Daar zit een hoop troep doorheen. Moet je niet willen die verontreinigingen op je land. Aanvoeren is zo gebeurt, en de ellende heb je later zelf...

 • jansloot

  dom verhaal, alleen maar bedoeld om de afvallen uit onze consumptie maatschappij goedkoop te dumpen. Laat de consumenten ook hun P maar verwijderen dmv een boekhouding. Waar zouden we zijn als iedere consument naast hun kratje bier de zelde hoeveelheid afval mee naar huis moesten nemen.
  Gekke is dat wij er zelfs nog voor betalen.

 • jan10

  Eerst maar eens stro hakselen!

 • biertje

  ja ik weet het natuurlijk niet goed maar is dat niet dat spul waar al dat glas inzit en stukjes hard plastic

 • Cor van Zadelhoff

  Compost begin er niet aan. Er zit heel vaak veel rommel in als glas en plastic. Het zal je wel eens heel duur kunnen komen te staan als je dat over je land uitrijdt. Het opruimen van het afval is na een grondbewerking een onmogelijke opgaaf dat een veelvoud kost van de voor gerekende € 55,00 en kan ook vergaande gevolgen hebben voor de kwaliteit van de producten en voedselveiligheid!

 • jordi 1455

  @biertje, dat maakt compost uitrijden zo milieu-onvriendelijk.

 • abtje

  Ah, we zitten op een lijn, gebeurt niet vaak:-)

 • kenijor

  Volgens mij is vaste(ruige)mest t aller beste wat er is, om t schrale bouwland weer op niveau te krijgen.

 • hervé

  wat is uw idee inzake producten zoals zeewierkalk toedienen elk jaar aan 200 kg/ha ?=> dit activeert het bodemleven en houdt zo de ph in stand. mensen die PRP verkopen verdienen er massas geld mee, door er een leuk verhaal aan te koppelen, zoals dat die sporenelementen in de juiste verhouding moeten aanwezig zijn, enz...

 • Bison

  Compost spreiden om de klimaat verandering tegen te gaan?/.ha ha
  En al zou het zo wezen dan maken dan die paar bundertjes in Holland ook niks uit op wereld nivau

 • Barnie

  Ik vraag me af wie deze studie heeft gefinancierd! Hoe serieus moet je het Louis Bolk nog nemen? Zeker, nog meer kunstmestzouten gebruiken om een fatsoenlijke opbrengst te realiseren. Net zo'n foute conclusie als (het gelukkig afnemend ) gebruik van digestaat. De landbouw mag de rotzooi opruimen en moet er nog voor betalen ook . Twee vliegen in 1 klap. Veehouderij de nek omdraaien en de overheid heeft een afvalprobleem minder.

 • trijnie

  Zet eens een groenbemester engeef het land eens rust,de grond wordt veel te veel uitgeput.

 • aardappelboer

  trijnie reageer nu eens niet zo dom, de groenbemester is allang dood door de vorst en is allang ondergewerkt.Lichte gronden stuiven nu eenmaal heel snel ondanks dat je er van alles aan doet en als het zaad eenmaal in de grond zit is het land zwart en kan de wind er vat op krijgen en daar helpt de rundveemest om het ergste stuiven tegen te gaan.

 • Mels

  In opdracht van de overheid heeft het instituut geconstateerd dat compost en prima alternatief is.....in de hoop dat diezelfde overheid van zijn compost verlost raakt.

 • hebikniet

  Beetje lullig maar maakt toch niet uit bij wie het compost terecht komt. Is een kringloop.

 • Willy.Kuijlen

  He allemaal, hebben jullie al ervaring met compost ?, zo nee , ervaar dit dan enkele jaren voor je een uitspraak doet !

 • trijnie

  Ik heb ervaring met compost en het werkt geweldig maar ik gebruik alleen mij eigen gemaakte compost..

 • sjang

  Is het niet zo dat de compost die geleverd wordt gecertificeerd is. Is er iets mis mee, kun je de leverancier aansprakelijk stellen toch?

 • jan10

  Als er 2% plastic in mag zitten heb je met een gift van 50 ton/ ha. heeel veel plastic opeens.

 • aarthamstra1

  OVERHEID MEET MET VELE MATEN!!!!!!!! Dierlijke resten vlees, ei, eischalen,vis, Vind het prima. Waar je wel weer misselijk van word hoe daarmee word omgegaan , Koekjes fabriek kreeg deze week DWANGSOM om dat zijn koekjes in het veevoer terecht zijn gekomen.
  Het MVWA geeft aan dat al hoewel DE GROOTE JONGENS het nog altijd word toegestaan koekjes snoepjes brood enz gevuld met dierlijke ingredienten te mengen .DE VARKENSBOER NOG VAN GELUK MAG SPREKEN DAT ZIJN DIEREN NIET IN BESLAG ZIJN GENOMEN!!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.