Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Commissie gaat drie neonicotinoïden verbieden

Brussel – De Europese Commissie gaat het gebruik van drie neonicotinoïden verbieden, als daar maandag geen meerderheid voor is in de raad van landbouwministers. De ingangsdatum is nog onbekend. Dat meldt het agrarisch persbureau Agra Europe.

De Commissie wil de werkzame stoffen imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin voor twee jaar verbieden. Vooral deze stoffen zouden verantwoordelijk zijn voor bijensterfte. Volgens Agra Europe, dat doorgaans goed is ingevoerd in de Brusselse politiek, willen veertien landen een verbod, waaronder Nederland.

Vorige maand stemde de raad van landbouwministers over een tijdelijk verbod op de neonicotinoïden. Toen steunden Polen, Spanje, Nederland, Italië, Slovenië, België, Denemarken, Luxemburg, Malta, Frankrijk, Zweden, Letland en Cyprus het voorstel van de Commissie. Negen landen stemden tegen, namelijk Tsjechië, Griekenland, Ierland, Litouwen, Hongarije, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Slowakije. De vijf overige lidstaten stemden blanco. Doordat het voorstel niet de vereiste meerderheid haalde in de ministerraad, wordt er maandag opnieuw over gestemd. Bulgarije heeft aangegeven dan voor het voorstel te stemmen. Daarmee is er nog geen gekwalificeerde meerderheid in de landbouwraad. Mocht er weer geen meerderheid worden gehaald, dan mag de Commissie een eigen besluit nemen.

Een woordvoerder van de Commissie zegt tegen Agra Europe dat het bestuur van de EU dan op eigen gezag een verbod gaat instellen voor twee jaar. De Commissie wilde het verbod laten in gaan op 1 juli. De woordvoerder verwacht dat dat niet meer haalbaar zal zijn.

Laatste reacties

 • fa. de Graaf

  Nu maar hopen dat het beter gaat met de bijen, maar er is een kleine kans dat er meerdere oorzaken zijn voor de bijen sterfte.

 • trijnie

  Hoe is het mogelijk dat dit soort middelen gebruikt worden.
  Of alles nu naar de bliksem gaat of niet, het maakt sommige mensen schijnbaar niets uit.
  De aarde gaat kapot aan al die boeren IJVER..........

 • alco1

  @trijnie. Dat er middelen gebruikt worden komt omdat mensen liever gaan niksnutten met een uitkering dan te schoffelen.

 • jk.

  Tja trijntje als jij nou eens wat meer betaalt voor je voedsel in de supermarkt gaan wij meer aandacht geven aan dit soort dingen. Een echte PvdD uitspraak. Schoenmaker blijf bij je leest zou ik zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.