Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Canada breidt areaal tarwe fors uit

Winnipeg – De akkerbouwers in Canada telen dit jaar 10,8 miljoen hectare tarwe. Dat is 12,3 procent meer dan in 2012, blijkt uit cijfers van het statistisch bureau StatCan. De areaalgroei is groter dan gedacht. Het ministerie van landbouw ging uit van een areaal van 10,2 miljoen hectare.

Volgens StatCan schrappen akkerbouwers meer gerst en koolzaad uit hun bouwplan. Door de hoge prijzen teelden ze de laatste jaren veel koolzaad. Door de te nauwe vruchtwisseling vielen de hectare-opbrengsten vorig jaar erg tegen.

Dat tarwe nu weer favoriet is komt door de goede prijzen van afgelopen seizoen. Ook heeft Canada dit seizoen veel tarwe geëxporteerd, omdat de productie in de landen rond de Zwarte Zee tegen viel. Daardoor zijn de voorraden in Canada gekrompen. En gerst bracht minder op dan tarwe.

StatCan stelt dat gemiddeld 2 procent van het gezaaide areaal niet wordt geoogst. De gemiddelde opbrengst ligt op 3 ton per hectare, waardoor de tarweoogst dit jaar op 30 miljoen ton kan uitkomen. Dat zou de grootste oogst in Canada zijn in 23 jaar.

Eén reactie

  • Bison

    Ja lekker achter de market aantelen kunnen ze hier ook goed.
    Toch beter eerst maar wachten tot de sneeuw weg is before thumping on the chest.

Of registreer je om te kunnen reageren.