Akkerbouw

Nieuws 400 x bekeken

Britse suikerproductie lager

Londen - De Britse suikerproductie zal afgelopen campagne naar verwachting zijn uitgekomen op 1,15 miljoen ton. Dat is bijna dertien procent minder dan de 1,32 miljoen ton van een jaar eerder. De daling is te wijten aan de slechte groeiomstandigheden die leidden tot een lagere opbrengst per hectare. Dat meldt Associated British Foods, eigenaar van British Sugar, in het halfjaarbericht.

AB Foods suikerdivisie AB Sugar gaat er van uit dat ook de suikerproductie van haar dochter in Spanje fors lager uitkomt. Die wordt nu geschat op 393.000 ton terwijl dat een seizoen eerder nog 468.000 ton was. Omdat ook de productie in China flink is ingezakt, zag AB Sugar de operationele winst in het halfjaar tot eind maart met ruim vijf procent dalen naar 190 miljoen euro.

De divisie landbouw van ABF kon daarentegen flink profiteren van de sterke vraag naar bietenpulp 'omdat er voor de Britse boeren weinig alternatieven waren'. Verder heeft ook dit bedrijf last van de problemen rond de Britse graanoogst van vorig jaar. Daardoor moet meer worden ingevoerd, 'waardoor de ingewikkeldheid van de keten is toegenomen'. De levensmiddelentak van het Britse concern kon de operationele winst ondanks de moeilijke marktomstandigheden 30 procent opvoeren naar 112 miljoen euro.

Het grote succesnummer binnen de onderneming blijft de keten van goedkope kledingwinkels Primark. Die zag de vergelijkbare verkopen toenemen met zeven procent naar ruim 2,3 miljard euro terwijl de winst 55 procent hoger uitkwam op 276 miljoen euro. Dankzij die goede gang van zaken ging de groepsomzet van Associated British Foods in het halfjaar tot begin maart met tien procent omhoog naar 7,34 miljard euro terwijl de winst voor belastingen met ruim 480 miljoen ruim een kwart hoger lag.

Of registreer je om te kunnen reageren.