Akkerbouw

Nieuws 1512 x bekeken 1 reactie

België heeft minder aardappelen op voorraad

Kruishoutem – In België lagen begin april nog 650.000 ton aardappelen op voorraad. Dat is 190.000 ton minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde, meldt het onderzoeksinstituut PCA.

Van de voorraad is 320.000 ton vrij verhandelbaar. Dit is bijna 180.000 ton minder dan in voorgaande jaren. Volgens het PCA is de hoeveelheid aardappelen die onder contract vastliggen vergelijkbaar met het vijfjaarlijks gemiddelde.

De voorraad aardappelen bestaat voor 64 procent (420.000 ton) uit Bintjes. Dit is bijna 150.000 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde. Dat komt volgens het PCA doordat er steeds minder Bintjes vrij worden geteeld in België. Ook van de andere rassen liggen er minder aardappelen in de bewaarplaatsen.

België oogstte vorig jaar 3,4 miljoen ton aardappelen. Dat is iets minder dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. In november, december en januari leverden de Belgische telers evenveel aardappelen af als het vijfjaarlijks gemiddelde. In februari en maart waren de telers veel minder geneigd aardappelen te verkopen. Volgens het PCA kwam dit door de dalende marktprijs in die maanden, de lage temperaturen en de kleine vraag vanuit de Belgische industrie.

Eén reactie

  • koestal

    En de Belgen houden zo van patat,vooral Vlaamse frieten !

Of registreer je om te kunnen reageren.