Akkerbouw

Nieuws 14 reacties

Akkerbouw wil bescherming tegen zandstormen

Den Haag - De schade die de zandstormen vorige week hebben aangericht, wordt nog geïnventariseerd. Akkerbouwers hebben behoefte aan een praktische oplossing voor het stuifprobleem.

Op lichte en gediepploegde gronden is schade aangericht in suikerbieten, uien, peen, zomergranen en bloembollen. Dat blijkt uit een rondgang door de sector. Het blijkt lastig aan te geven om hoeveel hectares het gaat. Suiker Unie komt eind deze week met een inventarisatie. "Er moet een pro-actiever beleid worden gevoerd ten aanzien van stuifbestrijding", vindt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "Donderdag laaide de discussie op, maar toen was het kwaad al geschied. Hier wordt al lang aan gewerkt door verschillende partijen, waaronder LTO en wij."

Jaap Jonker van de Groot en Slot noemt een schade van 100 hectare uien. Hierbij gaat het om delen van percelen. Die hectares zijn niet allemaal verloren. "Wat betreft tijd kan overzaaien nog wel. Maar wie juist vroeg wilde zijn met de uien, is dat voordeel nu kwijt", vertelt Jonker. "Ik ken een akkerbouwer die vorige week nog een mooi, gekiemd perceel uien had. Nu zijn er nog maar twintig zaadjes per vierkante meter over. Dat is gewoon triest. Ik denk ook niet dat de ammoniakvervluchtiging bij drijfmest echt zo ernstig is als wordt beweerd. Je moet kijken naar de mogelijkheden en die zijn voor de akkerbouwer beperkt."

Paul Hooijman van DLV Plant kent een teler wiens peenperceel tot twee keer toe is verwaaid. "Het schaderisico neemt toe naarmate de tijd verstrijkt. En het risico op illegaal uitrijden van drijfmest ook. Daarmee riskeer je een boete en je zet een deel van je toeslagrechten op het spel. Om dat allemaal te voorkomen moet er een permanente oplossing komen."

Dat vindt ook Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO-vakgroep akkerbouw. "Dit moet goed worden geregeld. Daar gaan we met het ministerie, dat volgens mij ook wel begrijpt dat het huidige beleid niet de gelukkigste weg is, over praten."

In de Veenkoloniën klinkt ook goed nieuws; de papiercellulose heeft volgens Fokko Prins van Agrifirm zijn werk gedaan. "Met uitzondering van de zomergranen, waarvan veel zaad bloot ligt, valt de schade mee."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zou het niet iets zijn om de minister persoonlijk te laten opdraaien voor de schade, is zij immers niet verandwoordelijk hiervoor? Misschien in het vervolg de boeren laten boeren en niet als minister op de stoel van de ondernemer gaan zitten!

 • trekker123

  Had de minister gezegd dat de boeren in Flevoland hun land moesten diepploegen dan? Als je zware grond omzet in een zandstrand weet je dat je problemen oplost maar dat je ook problemen introduceert. Moet de minister zeker straks ook ontheffing verlenen voor grondotsmetting omdat ze op het zand barsten van de aaltjes? Anderzijds, voor wie het betreft, beetje lullig is het wel. Maar dat er straks honderden hectares onder de koeienmest gereden mogen worden dat zie ik nog niet gebeuren. Zal de goodwill van de sector bij de burger niet vergroten. Die zandstormen trouwens ook niet.

 • hout&co

  Tjonge, jonge, wat een ophef !!!!
  Wie wilde er schaalvergroting ......
  Wie wil er zoveel mogelijk land bebouwen.....
  Wie wil zo vroeg mogelijk beginnen....

  Juist, de akkerbouwer........

  Als iedereen zorgt voor voldoende beschutting om zijn bouw/grasland dan gebeurd zoiets als een zandstompje niet....

  In de vorige eeuw hebben ze zoiets ook in Amerika gehad. Reden, schaalvergroting en er werd geen rekening gehouden met de wind(richting).

  Als hier in dit kikkerlandje met zoveel goede grond niet rekening wordt gehouden met zoiets als wind en droogte waar ben.je dan mee bezig....

  Dus wie de schoen past trekke hem aan.

 • Seizoenskrediet

  Ook zwaardere, niet diepgeploegde gronden lagen te stuiven.
  Papierpulp is als stuifbestrijding een redelijke vervanger voor drijfmest, ware het wel dat het ronduit duur is en de grond (en ondernemer)er qua bemesting niets wijzer van wordt.
  Papierpulp ruikt overigens ook, misschien wel net zo als koeiendrijfmest.
  De huidige regelgeving mbt het niet bovengronds uit mogen rijden,raakt(buiten het feit dat er met verkeerde waarden wordt gerekend)kant nog wal. De vliegenscheet op de wereldkaart (Nederland)jaagt agrarisch nederland weer eens op enorme kosten.
  Met als gevolg dat op diverse plaatsen in Nederland, vorige week donderdag, menige inwoner sterk het idee kreeg dat de wereld verging. gelukkig is het reinigen van gebouwen en het vervangen van beschadigde delen niet milieubelastend.

 • kalfsbeek

  Boeren moeten meer bomen planten De Eu zou de boeren daar bij kunnen helpen
  Zand boven ploegen helpt natuurlijk niet!

 • hoekstra811

  ik lees hier veel domme reakties van mensen die te veel vrije tijd hebben en nooit vuile handen...

 • Mels

  Nou wat let je om er iets nuttigs bij te zetten.
  Als die boeren nou gewoon de wet aan hun laars gelapt hadden en massaal de boel voor de rechter lieten komen en die rechter met de juiste argumenten vertellen van het hoe en waarom plus de onzinnigheid van het niet mogen gebruiken van drijfmest was die probleem er helemaal niet maar dat durft er niet een,veel te bang voor de toeslagrechten.

 • Bison

  Dwars voor de wind ploegen of met de deep till erdoor dan stuift het niet(zo).Dat is wat ze hier in zuiden deden/doen als die verrekte chinook weer tekeerging
  Helpt natuurlijk geen zak als het al ingezaaid is.

 • henk fledderus

  ik zie dat er experts zat zijn die achteraf wel precies vertellen kunnen wat de oorzaak is.
  en het zijn elke keer weer die rot boeren die niets beters te doen hadden dus maar eens gingen diep ploegen...
  bepaalde delen van het land stuiven al honderden jaren, en de landbouw kon daar redelijk knap mee omgaan. maar het helpt niet als je overheid je tegen gaat werken.
  vervolgens komen de groene rakkers en laten er de teelt laag van goede grond afhalen om te verschralen zodat je weer zandverstuivingen krijgt.

  hier is je oplossing alle dijken door steken en de rest vol bomen planten. is het stuiven en het gezeik afgelopen..

 • Wladimir

  Geachte redactie,

  ik heb vroeger op school geleerd dat een bijproduct van de jeneverindustrie 'spoeling' gebruikt wordt als mestproduct, maar
  het kan op het land worden gespoten. het vormt dan een dun laagje tegen stuiven en men kan het later ook onderwerken. Ik begrepen dat dit product nog steeds wordt verhandeld. een idee?

 • marc.de.keijzer@home.nl

  Wat een ophef om niets. Papiercellulose word al vele jaren gebruikt en heeft zich nu weer bewezen zoals in de Veenkoloniën.

 • willem77

  Reactie op de papiercellulose, het klopt dat het goed werkt, hebben het ook al jaren gebruikt. Direct na zaaien de loonwerker gebeld, morgen 14 dagen geleden. De machine die ik wilde hebben komt maar niet, nu een andere tank, maar de beschikbaarheid van machine en product is het probleem. Ondertussen kunnen we dus wel de bieten overzaaien, zand uit de sloot halen, opnieuw bemesten en de bodemherbicide die ik al gespoten had liggen op op plaatsen waar ze niet hoort. Hoezo emissie??? Dit is veel kwalijker dan dat beetje emissie van ammoniak uit mest.

 • hout&co

  @hoekstra, ik zou maar wat graag smerige handen maken maar helaas wil niemand me hebben of helpen met m'n eigen bedrijf opzetten.
  Dus het enige dat ik kan doen is m'n ideeën tonen over hoe iets wel kan en misschien beter
  Helaas wordt dit vaak verkeerd opgevat in eerste instantie en gaan ze er later met m'n ideeën vandoor waar ze goud geld mee verdienen.
  Toch wil ik jullie die ideeën niet onthouden want als boeren.hebben.we het al moeilijk zat....

 • Mels

  Willem.daarom moet je ook schijt hebben aan die onzinwetgeving. Je wint het altijdals je met deze argumenten jezelf moet verantwoorden. Zaaien en poep erop.klaar is t.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.