Akkerbouw

Nieuws 2310 x bekeken 6 reacties

Aardappelverwerkers Idaho schrappen areaal

Boise - De aardappelverwerkers in de Amerikaanse staat Idaho hebben 3 procent minder areaal gecontracteerd dan gepland. Volgens de Southeast Idaho Potato Cooperative hadden veel telers al land gehuurd, pootgoed gekocht of het land bemest toen de areaalreductie bekend werd.

De coöperatie roept telers op het niet-gecontracteerde areaal met een ander gewas dan aardappelen te vullen. Anders komt de aardappelprijs op de vrije markt opnieuw onder druk te staan, zegt directievoorzitter Dan Hargraves in een interview met Capital Press. “De aardappelprijs lag afgelopen seizoen onder de kostprijs door de grote aardappeloogst. Als op het geplande areaal dat niet is gecontracteerd toch aardappelen worden gepoot, dan komt dat allemaal op de vrije markt. Dat remt een herstel van de aardappelprijzen.”

Volgens Hargraves is in Idaho ruim 1.600 hectare aardappelen wel gepland door de telers, maar niet gecontracteerd door de verwerkers. “De verwerkers contracteren minder aardappelen omdat hun verkopen tegen vallen. Als teler wil je dit wel eerder weten, zodat je geen ruimte in je bouwplan reserveert voor aardappelen waar geen gegarandeerde afzet voor is.”

Telers verkopen hun overtollig pootgoed als veevoer, waar dit seizoen een groot gebrek aan is in de VS door droogte. Volgens Capital Press besluiten veel telers dan maar zomergraan te zaaien op de aardappelpercelen omdat de graanprijzen relatief hoog zijn.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zou een dergelijke actie in Nederland worden goed bevonden door de NMa? Het ruikt naar prijsmanipulatie door productie afspraken.

 • Mels

  Agratax. Helaas zal de NMA hier een stokje voor steken. Zolang boeren subsidie ontvangen om voedsel goedkoop te houden zal de NMA zich er al snel mee bemoeien.

 • erpelteler

  Wat is hier mis mee? Telers die samen een areaal richtlijn bepalen aan de hand van (goede, of tenminste beter dan kostprijs + marge) contracten. Ik zie het probleem niet. Is dat veel anders dan melk quotum of (zoals hier in Canada) pluimvee quotum? Dat zijn toch ook productie afspraken?

 • ed12345

  dat hebben we laatst nog gezien in de uien wat daar in nl van gedacht wordt toen een paar handelaren die overproductie wilden voorkomen beboet werden
  mar ik zie ze de Opec nog niet voor de rechter slepen maar ja aan die onwijs hoge prijzen voor olie producten verdient vadertje staat ook veel aan

 • Mels

  Als de gewone man eens wist hoeveel er in elk deel van het productie traject van em gestolen wordt.....Een schip met olie wordt wel 4keer verhandeld voor het in de haven is. Telkens een paar centjes op de olie maakt een litertje diesel zomaar duur,de staat maakt t uiteindelijk nog duurder natuurlijk.

 • Mels

  Dit geld ook voor alle andere producten natuurlijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.