Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Aardappelexport stabiliseert, België topbestemming

Den Haag - De export van consumptieaardappelen is in maart met een hoeveelheid van iets meer dan 94.000 ton vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van februari. Dat blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel. Het tot nu toe geboekte exporttotaal, over de periode juli 2012 tot en met maart 2013, komt op 704.000 ton.

Zowel in februari als in maart zijn er nagenoeg evenveel aardappelen uitgevoerd als in de vergelijkbare maanden van het seizoen 2010/’11, dat voor de export uitkwam op een topresultaat. Dat geldt ook voor genoemd exporttotaal, dat maar een procent achterblijft bij het vergelijkbaar cumulatief in seizoen 2010/’11. Een essentieel verschil met de export destijds is de bestemming. Was in 2010/’11 vooral Rusland een regelrechte aardappelmagneet, vanwege de mislukte eigen oogst, momenteel zijn het vooral de Europese bestemmingen die aan de Nederlandse aardappelen trekken. In maart trok België de meeste Nederlandse aardappelen naar zich toe, ca. 43.000 ton ofwel 45 procent van het maandtotaal. Dat is 5.700 ton meer dan in februari. Het Verenigd Koninkrijk blijft dit aardappeljaar uitzonderlijk sterk Nederlandse aardappelen importeren, in maart ruim 18.000 ton, gerekend over het gehele lopende seizoen bijna 128.000 ton, ofwel 18 procent van alle uitgevoerde aardappelen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.