Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

ABN Amro: suikerprijs daalt verder

Amsterdam – De suikerprijzen liggen op het laagste niveau in bijna 3 jaar. Toch dalen de prijzen verder, verwacht ABN Amro. Analisten van de bank baseren hun verwachting op de grote suikeroverschotten in de wereld.

Brazilië produceert een record aan suiker. Bovendien geeft de overheid opnieuw subsidie aan telers om oude plantages te verjongen. Daardoor stijgt de suikerproductie verder in Brazilië, de grootste producent en exporteur van suiker in de wereld.

De Braziliaanse overheid verhoogt op 1 mei weliswaar het bijmengpercentage voor ethanol van 20 naar 25 procent. En de belasting van 12 procent op de productie van ethanol vervalt bijna geheel. Daardoor verwerkt Brazilië meer suiker tot ethanol, zodat minder voor de export beschikbaar komt. Toch voorziet ABN Amro een verdere daling van de suikerprijs. “Suiker is prijstechnisch nog steeds rendabeler te vermarkten dan ethanol”, schrijft de bank in een rapport over agrarische grondstoffen. “Bovendien stijgt de productie van suiker in de wereld sneller dan het verbruik.”

De wereld produceert voor het derde achtereenvolgende seizoen meer suiker dan het verbruikt. ABN Amro verwacht dat dat ook in 2013/2014 het geval zal zijn. Dan zijn de voorraden zo groot dat het zeker twee jaar gaat duren voor die zijn weg gewerkt.

Ook de handelaren op de suikertermijnmarkt in New York verwachten een verdere prijsdaling, meldt analistensite Agrimoney. Het aantal openstaande contracten met een shortpositie is 53.000 stuks groter dan met een longpositie. Bij een shortpositie verwacht de handelaar een prijsdaling. Eerder deze maand was het netto aantal shortcontracten zelfs 83.000. Dat was een record voor de termijnmarkt in New York.

Laatste reacties

 • ed12345

  Waar komt dat domme gepraat dan vandaan dat rond 2018 de kosten van bietsuiker gelijk zou zijn aan die van rietsuiker Ik blijf er bij dat als de europese suikerpolitiek opgeheven wordt, er veel bietenfabrieken moeten sluiten door een te onregelmatige aanvoer
  Als de suikerbiet uit het europese bouwplan verdwijnt komen er van de andere gewassen te veel .DE gemiddelde burger in west europa geeft behoorlijk wat uit aan luxe maar het eten moet zo goedkoop mogelijk Bepaalt niet erg rechtvaardig tegenover de europese boer

 • agri2

  Als de analisten verwachten dat de prijs daalt, dan zal die wel stijgen.

 • geert150

  bij de rabo gaat hij omhoog

 • keuterboertje.nl

  Hoe lang is het ook alweer geleden dat de abn amro voorspelde dat de akkerbouwproductprijzen de komende jaren zouden stijgen?Toen gingen inderdaad de prijzen bij de rabo juist zakken! Ze kunnen met moeite hun eigen zaakjes regelen,laat ze hun tijd besteden aan bankieren en de marktvoorspellingen aan anderen overlaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.