Akkerbouw

Nieuws 2675 x bekeken 8 reacties

WUR: sojateelt EU beste alternatief voor import

Wageningen – De productie van sojaschroot in de EU biedt het meeste perspectief als alternatief voor de import van de eiwithoudende voergrondstof. Op korte termijn is de teelt van voererwten de beste optie.

Wageningen UR heeft op een rij gezet welke alternatieve eiwitbronnen er zijn in de EU voor de import van sojaschroot. In het onderzoek is gekeken naar oliehoudende zaden, vlinderbloemige zaden, luzerne, gras, bietenblad, aquatische eiwitten (algen, wier, kroos), insecten, haver en quinoa.

De onderzoekers vinden dat er veel verschil zit in duurzaamheid van de eiwitbronnen. Wat WUR betreft vallen producten met een hoog vochtgehalte af, zoals luzerne, bladgewassen en aquatische eiwitten. “Vanwege de hoge energiekosten voor het drogen van deze producten zijn deze eiwitbronnen minder duurzaam.”

Bij de oliehoudende zaden ziet WUR het meeste in sojaschroot van Europese herkomst als alternatief voor de import van Zuid-Amerikaanse schroot. “Sojaschroot heeft voor de veehouderij een hoge voedingswaarde. Maar om de teelt van sojabonen aantrekkelijk te maken voor akkerbouwers moet de opbrengst per hectare aanzienlijk worden verhoogd. Hiervoor is veredeling van het gewas noodzakelijk, waarbij vooral geselecteerd moet worden op rassen met een ultrakort groeiseizoen.”

Maar veredeling van sojabonen kost veel tijd. Daarom ziet WUR op de korte termijn meer heil in de teelt van voererwten. “Dit gewas heeft een redelijke eiwitopbrengst per hectare, hoewel dit verder moet worden verhoogd.”

Op de lange termijn kunnen eiwitten uit bladgewassen, zoals gras en bietenblad, en aquatische eiwitten ook een bijdrage leveren aan de verlaging van de soja-importen. "Maar er is eerst meer onderzoek nodig naar bruikbare technieken voor het extraheren van het eiwit en naar de voedingswaarde van deze grondstoffen voor het vee. Het voordeel van bladeiwitten en aquatische eiwitten is dat ze geen beslag leggen op landbouwgrond. Een toename van de teelt van eiwitrijke gewassen kan ten koste gaan van het areaal graan, aardappelen en suikerbieten.”

Laatste reacties

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.