Akkerbouw

Nieuws

WUR onderzoekt besparing energiekosten bij bewaring

Wageningen – Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) gaat onderzoek doen naar energiebesparing bij de opslag van akkerbouwproducten. Het onderzoek gaat drie jaar duren.

De aanleiding is een verkennende studie die WUR eerder deed. Daaruit blijkt dat maximaal 80 procent van het energiegebruik in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt is bestemd voor de bewaring van producten. Door dit te verlagen kunnen de telers aanzienlijk kosten besparen, stellen de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is vooral een gelijkmatige luchtverdeling in de bewaarcellen essentieel om energie te besparen. “Daarnaast zijn er andere factoren, zoals de omvang van de bewaarplaats en de producteigenschappen. In het onderzoek worden praktijkmetingen gecombineerd met modelberekeningen om te bekijken welke maatregelen telers kunnen nemen om energie te besparen en de productkwaliteit te behouden.”

WUR heeft al onderzoek gedaan naar de bewaring van bloembollen. Daarin is aangetoond dat een energiebesparing van 80 procent mogelijk is door de bewaarsystemen te optimaliseren.

Het nieuwe onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en Agentschap NL.

Of registreer je om te kunnen reageren.