Akkerbouw

Nieuws

'Vroeg zaaien leidt tot risico's'

Oudenhoorn - Diverse uien- en suikerbietenpercelen zijn al ingezaaid, maar begin maart uien zaaien is een gok. "De grond is nog te koud, nu zaaien leidt tot risico's", zegt Kees Hoogzand van uienzaadbedrijf Hoza.

Door het lente-achtige weer krijgen akkerbouwers de neiging om de teelten te laten beginnen. Ook Ton Moors uit Wieringerwerf heeft de loonwerker aan het werk gezet met zijn 9 hectare uien. "Zo vroeg hebben we nog niet eerder gezaaid. Deze humusrijke grond viel bij de voorbereiding van het zaaien zo mooi dat ik de loonwerker heb gemotiveerd om te komen."

"Het zaad doet nu niks", zegt Hoogzand. "Door het nu al te zaaien loop je risico op bederf en een onregelmatige stand. Eind maart, begin april zijn de grond- en luchttemperatuur beter. De plantjes staan binnen twee weken boven. Dat kan nu wel zes weken duren. Dus tot tijdwinst leidt het niet."

Luc Remijn, uienspecialist bij DLV Plant, vindt het nog erg nat. "Het najaar heeft flinke sporen achtergelaten. Kunstmest strooien, ploegen en plantuien poten zijn activiteiten die nu wel plaatshebben. En deze week worden er mogelijk ook uien gezaaid, maar dat ligt ook aan de weersvoorspelling voor komend weekeinde."

Remijn noemt het een gok om begin maart te zaaien. "Niemand weet of het nog gaat vriezen."

Het valt ook Mees de Lorm van zaadbedrijf Seminis op dat het kriebelt bij de akkerbouwers. "Pas in de zomer weet je of je het goed hebt gedaan." Sommige telers willen heel vroeg zaaien. "Dat heeft met grondsoort en bestemming te maken. Als je zaait voor de afland-levering van het vroege segment, moet je vroeg zaaien en hopen dat het goed uitpakt."

Afgelopen weekeinde ging het eerste suikerbietenzaad de grond in. "De start is gemaakt", zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "Het is vroeg. Bij het zaaien van bieten moet je echter niet op de kalender kijken, maar naar de grond. Door de lage temperaturen creëer je niet per se een voorsprong."

Of registreer je om te kunnen reageren.