Akkerbouw

Nieuws 928 x bekeken

VTA test animo voor kwaliteitsbepaling aardappelen

Noordhoek – De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) gaat een proef doen met het testen van de kwaliteit van consumptieaardappelen in de bewaring.

De proef wordt uitgevoerd bij leden in het zuidwesten van het land. Als uit de proef blijkt dat er voldoende animo voor is, wordt de dienstverlening uitgebreid naar alle VTA-leden.

De VTA wil de dienstverlening naar de leden uitbreiden, zegt voorzitter Louis Beemsterboer. “Het idee leeft al langer bij ons. De leden geven aan daar belangstelling voor te hebben. Telers willen weten wat er achter de planken ligt.”

Het onderzoek kost de teler 50 euro per box aardappelen, ongeacht de grootte van de partij, zegt Beemsterboer. “Dat geld krijgt de teler terug als hij de aardappelen afzet via AgroTrade. De keuring wordt gedaan door handelsbedrijf Select Potato, dat al jaren ervaring heeft met het keuren van aardappelen.”

Volgens Beemsterboer is er belangstelling voor de nieuwe dienstverlening. “We worden zelfs gebeld door telers die de aardappelen al verkocht hebben, maar nog wel in schuur hebben liggen. De teler weet met zo’n onderzoek welke kwaliteit hij in de schuur heeft liggen. Dat bepaalt de bewaarbaarheid van de aardappelen. Ook kan hij tegenwicht bieden aan de afnemer als er klachten zijn over de kwaliteit.”

Een partij aardappelen wordt beoordeeld op onderwatergewicht en uitwendige gebreken, zoals onder andere groeischeuren, groen, schurft en kiemen. De partij wordt ook getest op inwendige gebreken, zoals blauw, beschadiging, hol, vreterij en inwendige kiemen. Ook de bakkleur wordt bepaald en omgerekend naar een door de verwerkende industrie gehanteerd indexcijfer.

Of registreer je om te kunnen reageren.