Akkerbouw

Nieuws

Uienzaadbedrijven voorzien groei bij stabiel areaal

Broek op Langedijk - Uientelers kiezen voor vroege rassen met een goede kwaliteit en alle zaadbedrijven winnen marktaandeel bij een stabiel tot licht krimpend areaal. Dat blijkt uit een rondje langs de zaadverkopers.

Jaap Jonker van De Groot en Slot ziet een groeiende afzet. "Vooral in het Zuidwesten groeit ons marktaandeel hard. Dat gaat om vervanging van andere rassen. Telers zoeken een vroeg ras dat goed bewaarbaar is. Daarbij moet je het vooral van mond-tot-mondreclame hebben. Verwerkers adviseren een ras als ze er goede ervaringen mee hebben."

Ook de vroege rassen van Nickerson-Zwaan en Seminis doen het schijnbaar goed. "Landelijk verwacht ik iets minder uien, maar wij gaan procentueel groeien", zegt Mees de Lorm van Seminis. Frank Druyff van Nickerson-Zwaan is ook positief. "De belangstelling voor vroegere rassen is groot na de afgelopen oogstperiodes. Ook in het rode segment hebben we meer verkocht. Ons marktaandeel groeit. Ja, ik weet dat collega's dat ook zeggen. Als straks de CBS-areaalcijfers bekend zijn, kunnen we ons marktaandeel uitrekenen."

Hoza groeit in het rode segment, zegt Kees Hoogzand. "Ik denk dat we met ongeveer 800 hectare, vorig jaar 500 hectare, zeker 40 procent van het areaal rode uien hebben", zegt Kees Hoogzand. "Dat is een verschuiving van rassen, want het Nederlandse areaal groeit niet. Telers gaan voor kwaliteit."

Of registreer je om te kunnen reageren.