Akkerbouw

Nieuws

Tweede internetwinkel voor gewasbeschermingsmiddelen

Hoeven - Er is een tweede internetwinkel voor gewasbeschermingsmiddelen, Cropshop.nl. Net als de internetwinkel Spuitmiddel.nl, die sinds vorig jaar april operationeel is, geeft Cropshop.nl aan zijn klanten geen advies.

"Zo is uitgesloten dat wij klanten drijven naar een bepaald product waar onze marge groter is", zegt Henry Rombouts, de man achter Cropshop. "De klant bestelt alleen wat hij nodig heeft. Ik ben van mening dat handel en advies gescheiden horen te zijn. Een teeltadvies mag niet vervuild worden door commerciële belangen."

Bij de gevestigde distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen zijn middel en advies via de prijs aan elkaar verbonden.
Cropshop verwacht gemiddeld zo'n 10 procent goedkoper te kunnen leveren. Als andere voordelen noemt het bedrijf snelle levering, bestelgemak en tijdwinst ('geen bezoek van vertegenwoordigers').
Agrodis, de branchevereniging van distributeurs  is niet blij met de ontkoppeling van middel en advies. "We hameren erg op advies en kennis. We werken in een dichtbevolkt land, tussen stadsmensen. Bij verkeerd toepassen zijn we zo de goodwill van de maatschappij kwijt. Dat kan ten koste gaan van toelating van nieuwe middelen."
De webshops pareren de kritiek door te zeggen dat veel gebruik routineus is en dat goed advies ook onafhankelijk kan worden ingekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.