Akkerbouw

Nieuws

Tarwe in Duitsland veel duurder

De graanmarkt is een weermarkt. Twee weken geleden viel er regen in de graanregio’s in de Verenigde Staten en de prijzen dalen. Nu is het koud in Europa en de prijzen stijgen. Maar groot zijn de prijsschommelingen niet op de termijnmarkten.

Op de fysieke markten dalen de prijzen. De beurscommissie in Middenmeer verlaagde de tarwe- en gerstprijzen met 1 euro, ook die voor tarwe van de nieuwe oogst. Groningen deed 2 euro af van de tarwe- en gerstprijzen en in Goes werden tarwe en gerst 5 euro per ton goedkoper.

Wat opvalt, is dat tarwe in Duitsland op de fysieke markt 14 tot 26 euro duurder is dan de termijnnotering in Parijs. In Duitsland wordt tarwe gekocht voor 246 tot 258 euro per ton. In Parijs sloot het meicontract dinsdag op €232,50. In Nederland is dat prijsverschil terug te zien. De beurs in Goes noteert 220 euro voor voertarwe. In Groningen brengt voertarwe 239 euro op. Dat is 19 euro meer omdat er veel vraag is in Duitsland.

De fysieke prijzen stijgen wellicht nog wat door de kou in Europa. De groei staat stil. Dat verkleint de kans op een vroege oogst. Dan moeten de graanafnemers het langer doen met de oude oogst. Maar die wordt steeds krapper. De EU blijft veel tarwe en gerst exporteren. De voorraden krimpen hard. Als de nieuwe oogst later komt, kan dat de graanprijzen de komende maanden opdrijven. De vorst leidt niet tot extra uitwintering, omdat de kou gepaard gaat met sneeuw dat het graan beschermt.

De tarwemarkt wordt ook beïnvloed door de aanhoudende droogte in Rusland. Dat verkleint de kans op een goede oogst. India blijft veel tarwe exporteren.

Prognose: markt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.