Akkerbouw

Nieuws 1167 x bekeken

Suikerhandel wil verlenging quotering

Brussel – De suikerhandel wil de quotering behouden. De Europese brancheorganisatie Assuc vindt dat door de suikerregeling de bietenverwerking ook voor kleinere producenten aantrekkelijk blijft.

Afschaffing maakt bietenverwerking minder rendabel. Kleinere verwerkers zullen stoppen. Dan komt de suikermarkt in handen van enkele grote producenten, stelt de Assuc.

Bovendien vindt de Assuc dat de regeling positief is voor ontwikkelingslanden. Die mogen suiker zonder heffing verkopen in de EU. Zonder regeling verdringen de Europese producenten deze landen van de interne markt.

Landbouwcommissaris Ciolos wil de suikerregeling niet verlengen, zodat die afloopt in september 2015. Bietentelers en suikerproducenten willen verlenging tot 2020, net als de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Het parlement bespreekt het voorstel in maart.

Volgens persbureau Agra Europe zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje, Polen, Hongarije, België, Griekenland, Portugal, Slowakije en Litouwen voor verlenging. Groot-Brittannië, Zweden, Denemarken, Nederland, Italië, Ierland, Bulgarije, Slovenië en Letland zijn tegen. Ook de suikerverwerkers zijn tegen verlenging. Zij vinden dat de suikersector tijd genoeg had zich voor te bereiden op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.