Akkerbouw

Nieuws 2058 x bekeken

Spuit reinigen mag nu op perceel

Den Haag - Restvloeistoffen mogen vanaf 1 januari 2013 uitgespoten worden op akkers. Ook mag een spuit nu extern met water gereinigd worden op een akkerperceel, mits meer dan 5 meter afstand wordt gehouden tot een sloot.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldt dat dat nu is opgenomen in het Activiteitenbesluit. Boerenpraktijk is nu wettelijk geformaliseerd. Veel akkerbouwer spoten na het inwendig reinigen van de spuittank de verdunde vloeistof uit op het reeds gespoten gewas. Dat werd geadviseerd als goed landbouwkundig praktijk, maar het was niet wettelijk vastgelegd dat restvloeistof over het veld uitgereden mocht worden. Goed landbouwkundig praktijk werd dus gedoogd.

Ook het extern reinigen van een spuit op het perceel mocht wettelijk niet, terwijl de kans op verontreiniging van het oppervlaktewater dan erg gering is. Wettelijk was extern reinigen alleen toegestaan op een spoelplaats, waarvan het spoelwater opgevangen wordt en wordt afgevoerd of wordt het gereinigd in een biofilter. Het spoelwater lozen op het riool is niet toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.