Akkerbouw

Nieuws 3587 x bekeken 6 reacties

Snijverbod voor pootgoedteelt

Zoetermeer – Er komt een verbod op het snijden van aardappelen voor de pootgoedteelt. Het verbod wordt ingesteld om verspreiding van de aardappelziekte ringrot tegen te gaan. Het geldt vanaf 2014.

In 2009, 2010, 2011 en 2012 vond de voedselautoriteit NVWA meerdere keren de quarantaineziekte ringrot in aardappelen. Volgens de NVWA vergroot het snijden van pootaardappelen het risico op verspreiding van ringrot. De NVWA had de toetsing op ringrot al verscherpt voor pootgoedtelers die aardappelen snijden.

Het verbod op snijden geldt ook voor pootgoed dat voor eigen gebruik wordt geteeld of voor derden. Het verbod geldt niet voor pootgoed dat is bestemd voor de teelt van consumptieaardappelen of zetmeelaardappelen, tenzij op het desbetreffende bedrijf ook pootaardappelen worden geteeld.

De sector wil een verbod op het snijden van aardappelen voor de pootgoedteelt, zegt Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw. “De pootgoedsector vindt een verbod nodig vanwege exportbelemmeringen die kunnen optreden als ringrot wordt gevonden. Het verbod geldt niet voor consumptieaardappelen of zetmeelaardappelen. Maar de vakgroep raadt ook in die gevallen aan het snijden van pootgoed achterwege te laten.”

Het is niet duidelijk hoeveel pootgoed wordt gesneden. Haanstra: “Het gebeurt voornamelijk voor de consumptieteelt, zeker in jaren dat het pootgoed grof uitvalt.”

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) staat achter het snijverbod, zegt Jan Gottschall, secretaris Pootaardappelen. “Het verzoek voor zo’n verbod is ingediend door de Pootaardappel Contact Commissie, een samenwerkingsverband van LTO-werkgroep Pootaardappelen en de NAO. Door het snijverbod voor de pootgoedteelt neemt de kans af op verspreiding van ringrot. Een snijverbod voor de consumptieteelt vindt de NAO op dit moment te vroeg.”

Ook directeur van handelshuis Agrico Jan van Hoogen juicht het snijverbod toe. “Het risico is groot. Voor de consumptieteelt is het minder nodig, omdat consumptieaardappelen worden verwerkt of geconsumeerd. Bovendien zijn de fritesrassen gekweekt op grote aardappelen, waardoor fijn pootgoed voor deze rassen duur is. Vorig jaar was er veel goedkoop bovenmaats pootgoed. Dan kan snijden veel kosten besparen.”

De Commissie Teeltaangelegenheden van het Productschap Akkerbouw (PA) adviseert het productschap het verbod in te stellen. Donderdag buigt het PA-bestuur zich hierover. Het wordt zeer waarschijnlijk aangenomen. “Een lichte besmetting van ringrot explodeert door het snijden van pootaardappelen”, schrijft de teeltcommissie in het advies. “Voor de exportpositie van pootaardappelen en ook consumptieaardappelen is het funest als ringrotbesmettingen veelvuldig voorkomen.”

Laatste reacties

 • agropak

  Eigenlijk kompleet geouwehoer, dit snij verbod. In een hele hoop landen is dit een normale handeling. Zelfs op een vooraanstaand teeld gebied voor pootaardappelen ( Prince Edward Eiland ) is dit normaal en ook daar houden ze het ringrot onder controle. Het past pootgoed exporteerende bedrijven, als Agrico en andere vanzelf zeer goed om een verbod in tevoeren, kunnen ze meer verkopen
  )


 • Mels

  Komt t er wel op neer dat we de bovenmaatse in de CS kunnen stoppen,althans voor binnenlands gebruik,daar zijn sommigen op deze site ook niet blij mee,daar moet een kaart aan volgens de klasse die de NAK er aan gegeven heeft en het verpest hun markt.

 • Eucofel

 • Mels

  Slepen met aardappels en snij machines daar zit het probleem,een gezonde aardappel krijgt geen ringrot van snijden. Wel als ie een besmetting op kan lopen tijdens het proces.

 • jan10

  Mels :hoe wil je dat doen met je global gab?? je hebt immers aard.geteeld met middelen die in de consumptieteelt niet zijn toegestaan??
  Ook even kijken of de smakelijkheid wel o.k. is ,want anders ben je ons product aan het degraderen. Dat kan nooit de bedoeling zijn lijkt mij zo.
  De STOPA was zo gek nog niet.

 • wcm

  Snijden is een risicovolle zaak . Ben het dan ook eens met het snijverbod voor de teelt van pootaardappelen. Snijden van poters voor cons. teelt is toegestaan, ook prima maar ik ben van mening dat deze telers dat dan doen moeten geheel op eigen risico. Geen claims achteraf naar de leveranciers van het pootgoed en iedereen die gesneden pootgoed gebruikt voor de cons.teelt mag niet de mogelijkheid hebben om dit te verzekeren bij potatopol. Hoop dat de regelementen van potatopol hiervoor worden aangepast.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.