Akkerbouw

Nieuws 1043 x bekeken laatste update:19 mrt 2013

Ruim 20 procent zetmeel in deze zetmeelcampagne

Veendam – Avebe verwerkt deze week de laatste aardappelen van de lopende zetmeelcampagne op de locaties Ter Apelkanaal en Gasselternijveen.

De campagne van 2012 is volgens de zetmeelonderneming goed verlopen. Het zetmeelpercentage van de aangeleverde aardappelen ligt op ruim 20 procent. Dit is 0,8 procent hoger dan het meerjarig gemiddelde. Vanaf het begin van de campagne was het zetmeelgehalte al hoger. De opbrengsten wisselen wel per regio. Al zorgt het hogere zetmeelgehalte volgens Avebe voor een relatief hoge zetmeelopbrengst per hectare. Daarbij is er volgens het concern in Europees verband sprake van schaarste van aardappelen voor de verwerkende industrie, daaronder valt niet alleen de zetmeelindustrie maar bijvoorbeeld ook de frites en vlokken.
Avebe meldt verder dat de houdbaarheid van de aardappelen gemiddeld goed was, door het groeiseizoen en de gunstige oogst- en bewaaromstandigheden. Het tarrapercentage was lager dan het langjarig gemiddelde (7 procent), namelijk 6,4 procent.

De campagne kwam 15 augustus volgens schema op gang. Ook het vorige seizoen eindigde de zetmeelcampagne half maart. Avebe betiteld de campagne van 2012 als bijzonder, omdat dit de eerste campagne is zonder gekoppelde steun voor de aardappelzetmeelteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.