Akkerbouw

Nieuws 3271 x bekeken 2 reacties

Rabo verwacht lichte prijsstijging bij mais

Londen - De Rabobank verwacht dat mais in het tweede kwartaal iets duurder wordt. De VS heeft een kleine voorraad. De vraag stijgt. En de VS oogst dit jaar minder mais dan het ministerie van landbouw (USDA) verwacht. Dat schrijft Rabobank Agri Commodities Research in een marktanalyse.

Het USDA verwacht dat de telers in de VS dit jaar een recordoogst mais kunnen realiseren, gezien de areaalgroei en de recente neerslag in de droge gebieden. De Rabo-analisten vinden de neerslag vooralsnog onvoldoende om het watertekort aan te vullen. Bovendien zijn de maisprijzen gedaald, die zijn vastgelegd in de gewasverzekeringen voor dit jaar. Terwijl voor sojabonen en zomertarwe de verzekeringen juist uitgaan van hogere prijzen. De Rabo denkt dat hier een stimulans van uitgaat voor de inzaai van zomertarwe en sojabonen, ten koste van mais en katoen.

Verder stelt de Rabobank dat veel telers de laatste drie jaar sojabonen uit het bouwplan hebben geschrapt en jaar op jaar mais zijn gaan telen. De monocultuur drukt de hectareopbrengst.

De maisprijs ondersteunt die van tarwe. Maar de tarweprijs staat meer onder druk omdat het areaal in de VS op peil blijft. De Rabo-analisten denken dat de VS minder wintertarwe overhoudt. Ter compensatie wordt meer zomertarwe gezaaid.

Ook de sojaprijs blijft op peil in het tweede kwartaal. Argentinië exporteert minder soja. Maar tegen het vierde kwartaal staat de sojaprijs onder druk. De Rabo verwacht dat het soja-areaal in de VS groeit vanwege de hoge prijzen.

Laatste reacties

  • LUCTOR

    De Rabo analisten kunnen het denken beter aan een paard over laten.

  • Rogierdekip

    Beste klompjan
    De rabo bank verspreid dit soort analyses slechts alleen voor speculanten !

Of registreer je om te kunnen reageren.