Akkerbouw

Nieuws

'Plannen voor Ierse suikerfabriek onwaarschijnlijk'

Dublin – Een groep investeerders zou plannen hebben om in Ierland een fabriek te bouwen om bieten te verwerken tot suiker.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt het onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken. “Er gaan geruchten over deze plannen. Maar Ierland heeft bij de hervorming van het suikerbeleid in 2005/2006 alle quota ingeleverd waarna de suikerproductie is verdwenen. De suikerfabrikanten en bietentelers kregen daar compensatie voor. Maar de productie mag niet opnieuw worden gestart. De investeerders moeten wachten tot de suikerregeling afloopt, ergens tussen 2015 en 2020.”

Het kost veel geld om een bietenfabriek te bouwen, zegt de woordvoerder. “Daar komt nog bij dat Ierland geen goed bietenland is vanwege het geringe aantal zonuren. Wellicht dat werkgelegenheid ook een rol speelt. Toen de suikerproductie stopte, verdween ook de suikerverwerkende industrie uit Ierland. Er verdween toen veel werkgelegenheid en alle suikergoed wordt nu geïmporteerd. Het kan ook zijn dat de Ierse regering, nu voorzitter van de EU, dit initiatief inbrengt in de onderhandelingen over het landbouwbeleid om daar andere zaken voor terug te krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.