Akkerbouw

Nieuws 934 x bekeken 1 reactie

PPO en Altic ontwikkelen nieuw N-bijmestsysteem

Lelystad - PPO-AGV en Altic ontwikkelen in opdracht van het Masterplan Mineralen Management (MMM) een nieuw stikstof-bijmestsysteem (NBS) voor in aardappelen.

Van de stikstofgift bij aardappelen wordt slechts 50 procent teruggevonden in het geoogste product. Daar is nog een efficiëntieslag mogelijk.

In granen is een systeem van N-bemesting met gewassensoren zoals de Yara N-sensor, Crop Circle en GreenSeeker al praktijkrijp. Er zijn echter nog geen bruikbare rekenregels van dergelijke gewassensoren voor in aardappelen. Het MMM gaf de opdracht dit voor 2014 te realiseren.

Dit bleek mogelijk. Moeilijkheid was dat elke gewassensor zijn eigen rekenregels heeft, uitwisseling tussen verschillende gewassensoren is dus niet mogelijk. PPO en Altic hebben zich in het onderzoek beperkt tot de Yara N-sensor, omdat deze accuraat en betrouwbaar is.

De Yara N-sensor werd in 2012 in Vredepeel op zand en in Hulsberg op löss vergeleken met conventioneel bemesten (vaste N-giften) en met het bestaande bijmestsysteem aardappelmonitoring (nitraat in bladsteeltjes en loofgewicht). PPO en Altic concluderen dat de bijmestadviezen van de door hen ontwikkelde nieuwe NBS-en  zeker zo goed zijn als het bestaande aardappel monitoring advies. De N-benutting was ook beter dan bij de vaste giften.

Eén reactie

  • minasblunders1

    Misschien toch een idee om eens te kijken of anorganische mineralen niet omzetten in (in dit geval) plantaardige? Of is het doel het bezig houden van dit soort volk.

Of registreer je om te kunnen reageren.