Akkerbouw

Nieuws laatste update:2 apr 2013

Opwaardering graanvoorraden VS doet prijzen kelderen

Chicago - Op de termijnmarkt in Chicago zijn op donderdag 28 maart en ook op maandag 1 april de prijzen voor mais, soja en tarwe gekelderd na berichten over groter dan verwachte voorraden, volgens peiling van het Amerikaans ministerie van landbouw (USDA).

Zorgen over krappe voorraden zijn daardoor veel minder geworden. Oorzaken die de overheidsanalisten aangeven zijn onder meer de verzwakte export van mais en afgenomen ethanolproductie alsmede verbruik voor veevoeders. USDA kon daar nog aan toevoegen dat de aangeplante maisarealen in de VS ook iets boven de algemene verwachtingen zijn uitgekomen. Deze belopen 39,4 miljoen hectare, het grootste areaal sinds 1936.

De maisvoorraad is volgens de jongste gegevens is de VS-maisvoorraad nu ruim 137 miljoen ton. Dat is weliswaar 10,4 procent minder dan een jaar geleden, maar 9,8 miljoen ton meer dan tot nog toe werd verondersteld. Voor tarwe is de voorraad 33,6 miljoen ton, ofwel bijna 3 procent meer dan vorig jaar en 1,5 miljoen ton meer dan gedacht. Voor soja staat de teller nu op een voorraad van 27,2 miljoen ton. Dit is als gevolg van de in de afgelopen tijd erg grote vraag toch nog 27 procent minder dan vorig jaar maar wel 1,7 miljoen boven verwachting.

De soja-arealen in de VS gaan uitkomen op 31,2 miljoen hectare. Dat is iets minder dan vorig jaar en beduidend beneden de verwachtingen.

Kenners van de graanmarkt hebben sterke twijfels bij de USDA-rapportage. De termijnmarkt in Parijs, met een lang Paasweekeinde in zicht, reageerde donderdag met flinke prijsdalingen voor tarwe en mais. In Chicago trad dinsdag enig prijsherstel op.

Of registreer je om te kunnen reageren.