Akkerbouw

Nieuws

Samenwerken en techniek bepalen toekomst BKD

Lisse – Samenwerking met andere keuringsinstanties en techniekverbetering is onontbeerlijk voor de toekomst van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).

Dat zeiden verschillende sprekers gisteren op het symposium van de BKD vanwege het 90-jarig bestaan.
Door samen te werken met de andere keuringsinstanties, zoals de NAK, kunnen efficiëntieslagen worden gemaakt. BKD-directeur Vincent Cornelissen merkt hierbij op dat er al veel samenwerking is tussen de keuringsorganen. ”We wisselen keurmeesters uit en werken samen in het laboratorium. Het laaghangend fruit is dus al geplukt, maar  zoeken waar we elkaar nog meer kunnen vinden.”
Op technisch gebied zijn ook ontwikkelingen gaande. Op termijn gaat de PCR-methode de Elisa-test vervangen, schetst hoofd van het BKD-laboratorium Ton van Schadewijk. ”PCR is duur, maar zo nauwkeurig dat we willen opschalen”, vertelt Van Schadewijk. De vraag naar toetsen neemt toe en de technieken worden steeds sneller. ”Dat betekent dat je ook ziekteverwekkers vindt die je nog niet eerder was tegen gekomen. Maar dat hebben we liever hier in ons lab dan bij de afnemers in het buitenland.”
De BKD voert jaarlijks 6,5 miljoen Elisa-toetsen uit. Dat aantal groeit met 25 procent per jaar. Van Schadewijk verwacht dat PCR over twee tot drie jaar op kostengebied met Elisa kan concurreren. Cornelissen benoemt nog wel de stevige positie van Elisa, omdat de BKD zoveel op virussen onderzoekt. ”Wij zijn iets later met PCR begonnen dan de NAK. Het voordeel daarvan is dat onze eerste machine ook wat moderner is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.