Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Oekraïne verwacht grote oogst oliezaad

Kiev – Oekraïne oogst dit seizoen 14,3 miljoen ton oliehoudende zaden. Dat is 17,5 procent meer dan vorig seizoen, meldt marktbureau Ukragroconsult.

Vooral de productie van koolzaad groeit, verwacht Ukragroconsult. Bij een gemiddeld groeiseizoen komt er 2 miljoen ton koolzaad van de akkers. Als dat wordt gerealiseerd is het de grootste productie in vijf jaar.

Volgens Ukragroconsult heeft het winterkoolzaad in Oekraïne geprofiteerd van een warme en natte herfst tijdens het zaaien. Bovendien viel er daarna veel sneeuw, waardoor het koolzaad beschermd bleef tegen uitwintering. Slechts 8 procent van het winterkoolzaad heeft de lente niet gehaald. Dat is de laagste uitwintering in zes jaar. Vorig voorjaar was 50 procent van het koolzaad kapot gevroren. Oekraïne is een belangrijke exporteur van koolzaad, vooral naar de EU.

Ukragroconsult verwacht dat Oekraïne wel minder zonnebloemenzaad gaat produceren. Akkerbouwers zaaien in het voorjaar op uitgewinterd koolzaad vaak zonnebloemen. Nu de uitwintering meevalt, worden ook minder zonnebloemen gezaaid.

Ook andere exporterende landen verwachten een goede koolzaadoogst. Canada, de grootste exporteur in de wereld, verwacht met 15 miljoen ton een recordoogst aan koolzaad, mits het groeiseizoen gemiddeld verloopt. Ook Duitsland verwacht een grotere koolzaadproductie.

Maar in Groot-Brittannië is dat omgekeerd vanwege de zeer natte herfst. Ook Australië denkt minder koolzaad te produceren. Het overheidsbureau Abares verwacht een daling van 5 procent naar 2,9 miljoen ton. Dat komt vooral doordat de akkerbouwers 11 procent minder koolzaad hebben gezaaid. Maar vorig jaar was het areaal naar een record gegroeid. En die prognose van 2,9 miljoen ton is nog altijd de één na grootste koolzaadoogst ooit voor Australië.

Daarnaast is het al lange tijd droog in grote delen van Australië. Dat betekent dat de wintergewassen die straks worden gezaaid met een krappe watervoorraad aan het nieuwe seizoen beginnen.

Voor de hele wereld verwacht Abares een koolzaadoogst van 62,1 miljoen ton. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig seizoen.

Eén reactie

  • ed12345

    dat kan misschien de gedaalde olijfolie productie opvangen

Of registreer je om te kunnen reageren.