Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

NEPG: verkeerd sentiment aardappelmarkt

Noordhoek – De organisatie van aardappeltelers in het noordwesten van de EU, de North-Western European Potato Growers (NEPG), vindt dat neergaande trend in de aardappelprijzen sinds de jaarwisseling geen juiste afspiegeling is van de situatie aan de aanbodszijde.

Dit kan volgens de NEPG duiden op een verkeerd marktsentiment. Terwijl de prijzen af boerderij zijn gedaald, staan de nog beschikbare voorraden aardappelen in de vijf belangrijke productiegebieden waar de NEPG actief is (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk), op een ‘historisch laag niveau’.

Het Verenigd Koninkrijk spreekt over een 18 procent lagere aardappelvoorraad dan vorig seizoen en importeert grote hoeveelheden aardappelen. België bericht zelfs de laagste voorraadcijfers in de laatste tien jaar. De NEPG weet verder te melden dat in vergelijking met andere jaren het aandeel verkochte opslag aanzienlijk groter is. In Duitsland is slechts 8 – 12 procent van de opslag nog vrij, de rest is òf gecontracteerd òf verkocht. Daarbij komt nog dat de eerste signalen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk laten zien dat, ten gevolge van koud en nat weer, het planten van de vroege verwerkingsaardappelen achterligt op schema. Zo zou Duitsland met de vroege aanplant ongeveer een maand later zijn dan gebruikelijk.

Louis Beemsterboer, als voorzitter van de bij NEPG aangesloten Verenigde Telers Akkerbouw woordvoerder voor Nederland, stelt dat niet alleen het aanbod klein is, maar dat in ieder geval in Nederland de verwerking van aardappelen groter is dan vorig jaar en de export records breekt. Hij geeft aan dat er alle reden voor NEPG is om een signaal af te geven aan de aardappelsector.

"De markttendensen wijken naar ons inzien af van de feitelijke situatie. Ieder moet zijn eigen positie bepalen, maar we willen wel onderstrepen aan onze leden dat het merkwaardig is wat er gebeurt." België (PCA) noteerde dinsdag verlaagde prijzen voor fritesgeschikt, bij flauwe marktstemming. Telersbeurs Goes hield de fritesnotering gelijk, maar verlaagde de exportprijs met gemiddeld 75 cent per 100 kilo.

Eén reactie

  • Mels

    Moet je der nog meer op contract laten leggen en nog veel meer door de fabriek laten kopen op de strategische momenten,hier is al uitvoerig over gesproken op deze site en op boerenbussines.nl hoe wij denken dat dat in z`n werk gaat.De vrije teler werken zelf waarschijnlijk ongewild mee aan de prijsverlaging.

Of registreer je om te kunnen reageren.