Akkerbouw

Nieuws 2071 x bekeken 36 reacties

NAK verscherpt controle op illegaal pootgoed

Emmeloord - De keuringsdienst NAK is in opdracht van het Productschap Akkerbouw (PA) gestart met de opsporing van illegale pootaardappelen.

Na de ringrotvondsten op Goeree-Overflakkee besloot de Commissie Teeltaangelegenheden van het PA om dit jaar 50.000 euro te steken in de opsporing van illegaal pootgoed. De aardappelhandel legt ook 50.000 euro op tafel. Volgens het PA kon ringrot zich verspreiden door illegaal pootgoed en het snijden van pootgoed.

Laatste reacties

 • mientje

  Dit is een hele goede zet van de NAK.
  We willen allemaal kwaliteit pootgoed toch!!

 • Mels

  Ja,maar er is geen straf buiten de boete,elke illegale teler zou minimaal 5 jaar geen aardappel mogen telen.

 • Demeter Griend

  Ik meende dat de Produktschappen gaan vervallen wegens een teveel aan ambtenaren.

 • AD AKKERMANS

  Ik denk dat het vooral gaat om de licencies,goedgekeurd pootgoed deugt ook niet

 • teler

  boycotten dat Flakkee, daar kunnen ze enkel knoeien op grote schaal. verpesten het voor de nederlandse pootgoedboeren en de internationele markt. goedgekeurd poot goed is door de nak goedgekeurd dus in orde

 • agropak

  Mels helemaal eens met jou reactie

 • jan10

  Laat de NAK zelf ook een lesje leren . Hoe vaak worden a of e poters niet gelabelt als c pooters.:NAK houd uw rug ook echt recht.

 • Mels

  Jan10,wat is daar verkeerd aan???? Als ik weet dat jij de door mij geleverde aardappels alleen als consumptie teelt als je C`s krijgt en nateelt voor pootgoed als je A of erger nog E`s krijgt wat denk je dat dan het slimste is om als verkoper te doen?????De straffen voor geboefte zijn simpelweg te mild.

 • jan10

  NAK verkoopt niet ,maar hoort er een label aan te hangen zoals de aard. kwa virus en bacterie uit de keuring komen . Niet een E poter een C label aanhangen . Nederland heeft toch prima poters ,die wil je toch niet verlagen?
  Je hebt een mercedes en verkoopt hem met fiat logo voor wat minder ??
  Je maakt Fendt trekkers en verkoopt ze in rood met MF logo voor wat minder .
  Wie is hier nu gek????

 • Mels

  Dat van die Fendt dat gebeurt al..... Waarom zou je aan E geen C kaart mogen hangen? Als je daarmee voorkomt dat een cons.teler ze nateeld is dat toch geen probleem. Als hij zelf zijn pootgoed wil telen moet ie E bestellen. Hij tekent er zelf voor. Denk dat jij het gevoel hebt dat je te pakken genomen wordt maar helaas is dat niet zo. Er gaan 1000en tonnen naar Algerije als A waar een E kaart aan mag en zelfs kan alleen maar om nateelt te voorkomen en volgend jaar weer afzet te hebben. Ze willen het daar ook niet omwille van de kwaliteit.

 • jan10

  Ja ja ,je gaat je eigen product degraderen ,lijkt me niet iets om trots op te zijn.
  Wat nou bang voor nateelt, je betaalt toch meer voor een E als voor een A of C. Als ik aard. teel voor A H wil ik ook dat ze bij A H te koop liggen en niet dat een jubo ze weg gaat smijten ,want daar kan ik niet trots op wezen.
  Pootgoedtelers zitten blijkbaar anders in elkaar dan consumtietelers.
  Blij dat ik wel trots op mijn kwaliteit ben en een ieder die mijn product wil degraderen heeft een probleem met mij!!!
  Kortom jullie telen een E en gaan voor ca.5 ct minder weg omdat jullie met een C prijs genoegen nemen. het lijkt wel of het bij pootgoedtelers te goed gaat dat ze zich dat kunnen permiteren. En noem een voorbeeld van die Fendt S.V.P.

 • Mels

  Of je snapt er geen snars van of je wilt het niet. Ik ga er niet verder op in want dit levert mij in elk geval niks op.

 • jan10

  Zwakke reactie Mels!!!

 • Bison

  Ik snap Mels wel.

 • jan10

  Nou , leg mij uit dan.

 • Post

  Een pootgoedteler teelt op basis van de hoogst haalbare (handels) klasse (de uiteindelijke klasse na de nacontrole) Na aanleiding van deze klasse wordt hij uiteindelijk ook uitbetaald.
  De uiteindelijke klant vraagt om een bepaalde klasse doorgaans E, A of C.
  Het mag duidelijk zijn dat een hogere klasse ook meer kost omdat het de klant ook de mogelijkheid biedt tot (mits gecontroleerd) nateelt.
  Vraagt de klant in dit geval een C, dan krijgt hij dat. Dat de herkomst in feite een klasse E (of wellicht hoger) is, is een meevaller voor de klant/consumptieteler. Dit heeft helemaal niks te maken met degraderen van een product. Zie het eerder als een A merk dat je voor de prijs van het huismerk mee mag nemen.

 • jan10

  Ervaring: we bestellen A en krijgen een C wat een C of een A of E kan zijn.
  Wat is het dan???
  Ik als teler wil gewoon weten wat het is!! De NAK moet onafhankelijk wezen en een label aanhangen hoe de patij is en niet anders m.i.,Ongeacht de wens van de klant!!!!!
  (de pootgoedteler is dan de klant)
  Zal wel aan mij liggen maar vind deze gang van zaken niet normaal.

 • jan10

  Beste meneer post: wie betaald dan het verschil????
  Ik betaal dus voor een C ,pootgoedteler levert een E omdat er niet anders is maar krijgt wel de prijs van een E. Zomaar een verschil van mischien 5ct.
  Hoegaat dit in zn werk??? Wie heeft de geldpers, of waar word het gestolen of a
  nders weggehaald????
  Ik voel me steeds meer genaaid en het is niet eens lekker!!! Ha Ha Ha.
  I

 • jan10

  Dat van dat huismerk en A merk wil ik telkens aangeven ,wij snappen het allebij,tot we op het punt komen van het label!! Hoe zou ik moeten opmerken dat het een het een Amerk betreft i.p.v. een huismerk????

 • Mels

  Jan10,als jij,zoals je zegt,teler bent van aardappels,dan hoor je te weten en begrijpen hoe deze materie in elkaar steekt. Zo niet,moet je je ernstig af gaan vragen waar het mis gegaan is. Het spel wat gespeeld wordt heet handel en de spelregels die gelden zijn: Vraag en aanbod. Komt bij dat jij je niet druk moet maken over hoe wij ons pootgoed verkopen. Al verkoop ik ze als consumptie.wat heb jij daar voor last van? Zou fraai worden als de klaplopers van de Nak gaan zeggen dat dat niet mag. Jan10, Weet jij het verschil tussen gratis en voor niks??? Het antwoord mag je zelf uitvinden.

 • jan10

  De NAK behoort in mijn ogen onafhankelijk te keuren en dus een label te geven zo de partij is ,niet meer en niet minder.Als ze hierbij een patij verlagen ofwel degraderen op verzoek van teler of handelshuis is m.i. de NAK geen onafhankelijke partij lijkt mij zo. De teler krijgt hier wel de prijs voor de hogere klasse ,vraag is wie betaald het verschil!!!
  Uiteindelijk gewoon de afnemer die dat linksom of rechtsom toch betaald.
  Mels: verplaats je eens in de plek van afnemer en je zult zien dat je ook met vraagtekens komt!!
  Als teler of hadelshuis verzoek indient tot verlaging of degradatie hoort daar ook de lagereprijs bij lijkt mij zo,maar nee ergens word er met geld geschoven.
  Ik wil graag deze materie begrijpen dus leg mij deze vragen allemaal maar eens uit als je het zelf weet tenminste???

 • Post

  Als jij als consumptieteler in de pool levert krijg je ook niet de prijs die jouw specifieke partij opbrengt. Je krijgt net zoals de rest van de boeren de poolprijs. Oftewel de prijs die men gemiddeld genomen in de markt heeft gemaakt. Zo werkt dat bij pootgoed ook. Bovendien vindt ik dat de NAK zeer zeker wel goed werk levert. De NAK beoordeeld of een partij voldoet aan eisen die gesteld worden voor bijvoorbeeld een C. Ze beoordelen dus of de afnemer de kwaliteit krijgt waar hij voor betaald. Partijen worden overigens niet verlaagd of gedregradeerd. Een partij wordt gecertificeerd als..

 • Mels

  Ben je al uit het verschil tussen gratis en voor niks?

 • jan10

  Beste Post : een poolprijs heeft ook premies en kortingen,zo heeft iedere patij een andere uitbetalinsprijs.
  Tuurlijk doet de NAK goed werk ,ik vind alleen dat ze niet onafhankelijk zijn.
  Je schrijft zelf dat een patij gecertificeerd word als.... Dat bedoel ik nou,ze doen dat niet en geven een SE patij net zo makkelijk een C label als daar om gevraagt word ,dus zijn ze mijn inziens niet onafhankelijk!!!
  Overgens is het mij nu duidelijk dat dit alles in een pool zit,Vraag is hoe een SE partij uitbetaald word als hij als C gelabeld word,Want hij word toch verkocht afgezet en betaald als C .IK begrijp ook wel dat de lagere klasse mischien wel eerder uitverkocht is als een E ofSE maar toch in de pool meelopen.
  Betaal ik dan voor een C of A te veel zodat de teler toch zijn E of SE uitbetaald krijgt ook als dat voorA of C weggezet word?????
  Mels : ik ben tafel en frietteler en is dus geen pootgoed teler ,als ik daar een vraagteken over heb stel ik die vraag,Als jij op een vergadering van pootgoedtelers zit stel je ook vragen schat ik zo in,dus jij weet ook niet alles en vraag je jezelf ook niet af waar het mis is gegaan bij jezelf.

 • Mels

  Helaas voor jou verdiep ik me dus wel in dit soort dingen. Dat jij meent dat je te pakken genomen wordt snap ik wel. Je kijkt alleen naar de verkeerde kant. Jou afzet kant heet niet voor niks zo.... NAK kijkt alleen naar de eisen en aan de hand daarvan mag er een label aan wat overeenkomt met de eisen. Ik heb ook Sen afgwleverd waar een A label aan gaat. Ik kan het ook niet helpen dat er meer Sen zijn dan nodig. Als jij een E besteld om zelf na te telen is dat mij om het even,maar nee je vraagt daar niet om.je krijgt nou eenmaal A of C en vraagt nergens naar. Vaak hoor ik telers als jij mopperen dat t pootgoed te duur is. Heb jij je ook overgeleverd aan de afzetkant of hou je ea zelf in de hand?

 • jan10

  Mijn afzetkant heb ik voor 70% helamaal zelf voor het zeggen (jammergenoeg nog geen100).
  Ik vind het hooguit vreemd dat de NAK als onafhankelijk voordoet ,maar niet een label aanhangt zo de partij is. Dit noem ik partijdig en heb dus daar mijn vraagtekens bij .thats it
  Ik voel mij niet te pakken genomen als er maar een label aanhangt zo de partij is.
  Dat pootgoedtelers dit goed hebben afgesproken met de NAK vind ik knap en snap ook wel dat het natelen een doorn in het oog is van pootgoedtelers,Maar ja zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten zullen we maar zeggen.
  Hier laat ik het verder maar bij.
  Nog een laatste: het verschil met wat de pootgoedteler ontvangt en wat wij moeten betalen aan het handelshuis is wel erg groot en keur dat ook af,onthoud dat wel.

 • Mels

  Jan.de Nak is beslist niet partijdig.daar heeft het juist niets mee te maken. Je kan toch niemand verplichten om S als S te verkopen. Jou prachtige wasserijgeschikten gaan ook wel eens zonder wassen het zakje in. Zo moet je dat met pootgoed ook zien. Ik ben niet tegen natelen dat moet ieder voor zich weten zolang het volgens de regels gebeurt. Het is gewoon regel dat jou afnemer een bepaalde hoeveelheid pootgoed besteld. Meestal A. Nou. Die krijg je dan ook. Dat het zo kan zijn dat daar S/SE/E tussen zit.so be it. Je kan ook kiezen om helemaal vrij te zijn dan kan je bij mij bv een vrij tafelaardappelras kopen wat ik vrij teel. Als S/SE/E/A/C. Wat je wilt. Bestel je dan kan het zijn dat ik E heb en daar A kaart aan doe.Nu zit je vast aan je afnemer/afzetter. Die pakt je 2x. Eerst bij de poters en dan als je je mooie piepers af mag leveren. Ieder zijn keus. Niemand wordt opgelicht en krijgt wat ie vraagt. Als ik A E maak dan zijn de rapen echt gaar. En terecht.

 • Mels

  Wat de betaling betreft. Ga er maar vanuit dat wij net als jij het idee hebben dat er meer dan 1 haak aan de strijkstok zit. Als de poolprijs redelijk tot goed is hoor je niemand en als je coop/handelshuis dan ook nog goed draait lig ik nergens wakker van. Ook wij proberen dus de haken van die strijkstok kort te houden.

 • jan10

  Je kan inderdaad niemand verplichten om een S als S te verkopen ,maar wel verplichten om hem als S te labelen,en als de NAK labelt naar de mond van de teler of handelshuis heb ik daar moeite mee!!

 • Mels

  Nee. Waarom?? Snap jij het gewoon niet of wil je het niet snappen??? Iets wat ik je al eerder gevraagd heb. De NAK is absoluut onafhankelijk. Ze keurt volgens de normen gesteld door de daarvoor ingestelde commissies. Zou fraai worden als ik niet meer zelf mag beslissen onder wel label ik ze verkoop. Er wordt niemand benadeeld of bevoordeeld. Jij wil volgens mjj niet begrijpen waarom E als C geleverd wordt. Het is je notabene al meerdere keren uitgelegd. Gratis en voor niks Jan10.....het is iets met school.....

 • jan10

  Daarom vind ik de NAK dus partijdig,omdat hij labelt naar de mond van de teler. Is dat nou zo raar dat ik dat vind,en vele met mij.
  En gratis is het niet want het staat er niet op,dus heeft de koper het niet in de gaten en denkt inderdaad dat het een C is terwijl het eenA is.
  Volgens mij wil je mij niet snappen!!!

 • agropak

  Jan jij snapt het echt niet. Als ik als verkoper van een E geen koper kan vinden, maar wel voor klas A dan neem ik als teler het financiële verschil voor mijn rekening. Voor de koper betekend dat als hij dan een A koopt die eigenlijk qua kwaliteit een E kan zijn een meevaller. Hij krijgt beter pootgoed.het punt zit hem in de nateeld een A mag nu eenmaal minder na geteeld worden dan een E

 • Post

  Jan10: Misschien klein detail maar er zitten ook een of meerdere eindgebruikers (dus consumptie/tafeltelers) als afgevaardigden in het NAK bestuur. Die behartigen dus daar (mede) jou belangen.
  Ik wil het niet te moeilijk maken maar een C kun je trouwens ook nog op twee manieren krijgen. Allereerst op virus maar het kan op op basis van uiterlijke kenmerken (schurft) zijn. Een gewone S/SE/E of A partij kan soms dusdanig veel schurft bevatten (boven ss 2,5) dat een dergelijke partij enkel als C afgezet mag worden. Misschien komt daar de verwarring vandaan?

 • Mels

  Laat maar Post,hij wil niet,hij kan het wel,veel te bang dat ie bestolen wordt,nou met tafel en frites aardappelen en dan niet bestolen worden.Hulde voor het inzicht.

 • jan10

  Het is blijkbaar alleen tegen nateelt.Goede partijen worden gelabelt als C om de nateelt tegen te gaan.
  ik vraag een A ,Ik krijg een C terwijl het een SE E A of C kan zij. Transparant is dit niet.Jammer dat jullie niet trots op je product zijn en het met laagwaardige labels weg te doen. We telen dus prima pootgoed maar willen dit niet laten zien. Ik zou daar niet trots op wezen!!!!
  Post : even reden 3 om een C te krijgen is gewoon een hogere klasse degraderen om nateelt tegen te gaan.

 • jan10

  Jullie laten je trouwens wel erg op de kast jagen zeg, is dat pootgoedteler eigen of zo??

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.