Akkerbouw

Nieuws 4126 x bekeken 13 reacties

Monsanto dreigt Efsa over publicatie transgene mais

Brussel - Monsanto dreigt de Europese voedselautoriteit Efsa voor de rechter te slepen. Het agroconcern verwijt de Efsa dat het gegevens over transgene mais openbaar wil maken, meldt Foodnavigator.

In september vorig jaar verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Food and Chemical Toxicology een artikel over de transgene mais NK 603. Wetenschappers legden in het artikel een verband tussen de mais en een verhoogd risico op kanker. Efsa concludeerde toen dat de studie die in het artikel werd besproken, wetenschappelijk onvoldoende was onderbouwd.

Om die bewering te onderbouwen wil Efsa de gegevens die het heeft over NK 603 en andere onderzoeken openbaar maken. Efsa wil zo transparanter werken en laten zien hoe het tot besluiten komt over de toelating van transgene grondstoffen voor verwerking in industrie, voer of voedsel. Bovendien helpt het openbaar maken van de gegevens wetenschappers om hun onderzoeken te verfijnen, meent de Efsa.

Laatste reacties

 • tuinvrouwtje

  hoe transparanter hoe beter, hoe kan monsanto daar nu bezwaar tegen hebben

 • biobeet

  Omdat tuinvrouwtje monsanto veel te verbergen heeft en zeer omstreden is. Even googelen op 'monsanto veilig' en uw vraag wordt beantwoord.

 • vogel

  Je moet maar denken 'kennis is macht en macht is geld' En waar draait het in deze wereld om?......

 • denker123

  Direkt naar de rechter stappen zoals Monsanto nu de hele tijd bezig is,wil zeggen dat er wel degelijk iets aan de hand is met hun produkten de GMO technologie.Als alles 100% veilig is met hun produkten hoeft men niet bang te zijn voor af en toe een negatieve publicatie. De opbrengsten van mais en soyabonen verhogen de laatste 7 jaar al niet meer in de V.S.,gewasbeschermings middelen zijn er in de V.S. nooit meer gebruikt dan dit jaar.,ondanks nu bijna alles GMO.Ook als je ziet dat ze kleine boeren direkt voor de rechter slepen om een paar kruimels die sommige kleine boeren mee willen pikken door wat zaad opnieuw te zaaien belachelijk.Ik zeg altijd met mensen die altijd met advocaten en rechters werken kun je beter niet handelen.

 • Mels

  Need i say more??? Monsanto geeft indirect zelf het antwoord al. Deze Gmo mankeert zeker wat anders reageren ze niet zo.

 • lverstappen

  Monsanto, de grootste boevenbende die deze aarde kent. Zeer informatieve filmpjes op internet te vinden, zoals hier: http://topdocumentaryfilms.com/the-world-according-to-monsanto/

 • agratax2

  het wil niet zeggen dat er iets aan de GMO 's mankeert. het zegt in eerste instantie dat de onderzoeksgegevens van Monsanto die de toelating hebben ondersteund niet volledig zijn of gemanipuleerd zijn. Tevens weet Monsanto dat als ze zouden verliezen bij de Rechter de schade claims inmiddels in de Miljarden lopen en dat is ook voorheen te veel en dat betekent einde verhaal, want er zal geen collega bedrijf bereid zijn Monsanto dan over te nemen met lusten en lasten. Voor de onherroepelijke rechtsgang die eens moet komen waarschuwen beursspecialisten al jaren en adviseren dan ook om niet in Monsanto te beleggen, ondanks de koers stijgingen van de laatste jaren.

 • awknop

  Het is voor Monsanto natuurlijk even wennen. De EFSA lijkt wat onafhankelijker dan de FDA in de VS. Monsanto heeft de FDA in zijn zak en de EFSA gelukkig niet. Lees het boek van Marie-Monique Robin (De wereld volgens Monsanto) er maar een op na. Monsanto is een immoreel bedrijf dat met juridisch geweld alles wat op zijn weg komt vernietigt. Net RoundUp.

 • Ishtar

  GM-free Ireland say, Monsanto's secret data available here: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130114.htm

 • Mels

  Agratax,Niets aan GMO mankeert???,GMO dat is wat er aan mankeert,of zie ik het verkeerd.Er is bewezen dat ratten GMO mais zaad laten staan als er een zak gewoon zaad naast staat en ook als die er niet naast staat vreten ze het niet en wij en onze koeien wel,lijkt mij onverstandig,maar ik ben niet degene die op de barricaden gaat,hoeft ook niet denk ik,de wal keert het zinkende Monsanto schip tzt.

 • jancgh

  Verbaasd ? Nee toch. Het schetst echter wel de arrogantie van de lobby van de gevestigde orde. We zijn zover dat het niet luisteren naar de wensen c.q. eisen van die lobby in hun ogen dient te worden afgestraft. Hoe lang zijn we als burgers nog bereid dit soort arrogantie nog te slikken ? Wat denken ze eigenlijk wel !! Genoeg zou genoeg moeten zijn. Iemand met suggesties ?

 • ed12345

  denker 123 geen dingen schrijven waar je niet bij bent geweest dat meer gewasbeschermingsmiddellen is vooral onkruidbestrijding dat kwam door de droogte ik heb ook heel wat meer gespoten dan normaal als je zelf boer bent dan weet je dat bij aanhoudende droogte de meeste middelen ook round up slecht werken wat die meer opbrengst betreft voor de soya heb je gelijk dat is niet veel gestegen maar de mais is pakweg de laatste 10 a15 jaar enorm gestegen en Mels wat die ratten betreft wou ik dat je gelijk had moet je s'nachts hier maar in een van de graanhavens moeten lossen nou die beestjes die daar rond lopen doen niet aan weight watchers ook de zaaizaad bedrijven moeten een strenge ratten en muizen controle doorvoeren voor derest ben ik het met agratax eens dat monsanto huiverig is voor eventueele claims en op de beurs een behoorlijk buiteling kan maken ,maar ik ben er van overuigd dat ze juridisch wel zo ingedekt zijn dat in zo'n geval maar een heel klein gedeelte van monsanto daarvoor verantwoordelijk is

 • ed12345

  Denker 123 geen dingen schrijven waar je niet bij bent geweest dat meer gewas bestrijdingmiddelen is waarschijnlijk aan de droogte te wijten geweest als je zelf boer bent weet je dat bij aanhoudende droogte de meeste middelen tegen onkruid niet of slecht werken ook round up dat er niet meer opbrengst is in soya mee eens maar in de mais is er een grote opbrengst toename de laatste pakweg 15 jaar

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.