Akkerbouw

Nieuws

Minder boetes vanwege phytophthora

Den Haag - De keuringsdienst NAK deelde vorig jaar minder boetes en waarschuwingen uit vanwege het overtreden van de verordening voor de bestrijding van phytophthora dan in 2011. De NAK voerde in 2012 ongeveer duizend controles uit.

Er zijn 54 gele kaarten uitgedeeld. In 2011 zijn 67 waarschuwingen gegeven. Er zijn geen rode kaarten uitgedeeld aan aardappeltelers. In 2011 is het drie keer voorgekomen dat een teler voor het tuchtgerecht moest verschijnen omdat hij ook na een waarschuwing de phytophthora-verordening overtrad.

De NAK vond vorig jaar geen percelen met aardappelopslag, die de aardappelziekte kunnen verspreiden. In 2011 zijn daar vijf waarschuwingen voor uitgedeeld.

In Zuidelijk Flevoland, waar gangbare en biologische aardappelpercelen vlak bij elkaar liggen, wordt vanaf 2006 de handhaving van de regels door de telers zelf gedaan. Volgens het Productschap Akkerbouw is dat in 2012 goed bevallen, zodat deze werkwijze dit jaar wordt voortgezet. De zelfhandhaving van de phytophthora-verordening geldt daar sinds 2006.

Of registreer je om te kunnen reageren.