Akkerbouw

Nieuws 1304 x bekeken

Meer akkerbouwmachines verkocht in Europa

Grieskirchen – De Europese machinefabrikanten hebben in 2012 voor 3,37 miljard euro aan akkerbouwmachines verkocht. Dat is 9 procent meer dan in 2011.

De akkerbouwers en loonwerkers gaven vorig jaar 1,57 miljard euro uit aan machines voor het zaaien, bemesten en spuiten. In grondbewerking is 1,8 miljard euro geïnvesteerd. Volgens de Europese organisatie van machinefabrikanten Cema neemt de belangstelling voor precisielandbouw toe. Het grootste deel van de nieuwe machines voor spuiten, zaaien en bemesten zijn uitgerust met elektronica, waaronder gps-plaatsbepaling.

Bij zaaimachines zit de groei in werktuigen die gelijk zaaien en bemesten, stelt Cema. De uitdaging voor fabrikanten is om de bodemdruk van de steeds grotere machines te beperken.

Bij bemesting neemt de belangstelling toe voor weeginrichtingen. Volgens Cema is in Duitsland en Scandinavië de helft van de nieuwe bemestingsmachines uitgerust met weegapparatuur. In heel Europa is dat ongeveer eenderde.

De fabrikanten verkochten vorig jaar in Europa ruim 20 procent meer ploegen dan in 2011. Doordat het motorvermogen van trekkers toeneemt, worden de ploegen steeds groter. Ook de bewerkingsdiepte stijgt bij de grondbewerkingsmachines.

Voor dit jaar verwacht Cema een stabiele afzet van akkerbouwmachines. Bij Cema zijn 31 fabrikanten uit negen lidstaten aangesloten. De organisatie vertegenwoordigt 4.500 mechanisatiebedrijven uit tien landen met een gezamenlijke omzet van 28 miljard euro per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.