Akkerbouw

Nieuws

Lidstaten verdeeld over suikerquotum

Brussel – De lidstaten van de Europese Unie zijn sterk verdeeld over de toekomst van het suikerquotum. Dat bleek tijdens de Europese raad van landbouwministers in Brussel.

Diverse landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Finland en Roemenië, willen het suikerquotum verlengen tot 2020, net als België.

Zweden wil het suikerquotum zo spoedig mogelijk afschaffen. “Dit komt de product ten goede”, aldus de Zweedse landbouwminister Eskil Erlandson. Ook de Nederlandse landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma pleit voor het afschaffen van het suikerquotum. Groot-Brittannië, Tsjechië, Estland en Slovenië steunen het voorstel tot afschaffen. Slovenië houdt een slag om de arm. Als het quotum behouden blijft, vindt het land dat de landen die tijdens de hervormingen van het suikerbeleid in 2006 hun quotum hebben ingeleverd, weer de kans moeten krijgen om opnieuw suikerbieten te gaan telen. Ook Polen en Denemarken willen het quotum niet behouden.

Voorzitter van de landbouwraad, de Ierse landbouwminister Simon Coveney, stelt voor om het suikerquotum te verlengen tot 2018. Hij onderhandelt met de lidstaten om tot een overeenstemming te komen.

Eurocommissaris Dacian Ciolos wil het suikerquotum per 2015 afschaffen, zodat de suikerbranche beter kan inspelen op de marktsituatie.  Het Europees Parlement stemde vorige week in met een voorstel om de quotering tot 2020 te behouden. Ciolos zegt hierop dat hij wel bereid is om te praten over een verlening van het quotum met enkele jaren, maar niet tot 2020.

De landbouwministers vergaderen maandag en dinsdag om tot een mandaat te komen over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Wanneer de Raad tot een akkoord komt, kunnen de onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement om tot een definitief nieuw GLB te komen beginnen. Vorige week nam het Europees Parlement zijn standpunt in over het GLB in Straatsburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.