Akkerbouw

Nieuws 1063 x bekeken 5 reacties

’Liberaal suikerbeleid staat haaks op duurzaamheid’

Brussel – De liberalisering van de Europese suikerproductie maakt de landbouw minder duurzaam. Reden is dat het moeilijker wordt kringlopen te sluiten omdat meer suiker moet worden geïmporteerd.

Dat stelt de Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. Het Europees Parlement praat deze week onder andere over het suikerbeleid.
De Europese Commissie wil in het gemeenschappelijke landbouwbeleid duurzaamheid bevorderen. Boeren moeten maatregelen nemen om inkomenssteun te krijgen. "Daarnaast zijn er maatregelen gericht op het stabiliseren van markten en het in stand houden van levensvatbare plattelandsgemeenschappen", schrijft de raad.
Tegelijk kiest de Commissie voor liberalisering van de suikermarkt. "Daardoor verdwijnt de suikerproductie uit delen van de EU en dat leidt tot afhankelijkheid van import. De suikersector moet omschakelen van een lineaire naar een circulaire voedselketen. Daarbij blijven grondstoffen in regionale kringlopen."
De maatschappij heeft behoefte aan zo'n integrale aanpak, vindt de raad. "Voedsel moet een zichtbare verbinding met zijn omgeving krijgen."

Laatste reacties

 • agratax2

  Wat hier geschreven wordt over suiker, geldt voor alle voedsel en veevoer producten die we importeren in plaats van de productie aan te passen aan de vraag. Ik zou me kunnen voorstellen dat we alle export en import verbieden als het de kringloop ernstig schaadt. Niet meer vlees, melk en eieren maken dan nodig voor Europa of delen van Europa zodat de mineralen terug kunnen de kringloop in zonder dat we de halve aardbol over moeten slepen of de mest tegen gote milieu kosten moeten bewerken tot transportteerbare meststof.

 • John*

  je eet van je omgeving, helaas is dat met de verstedelijking voor velen onmogelijk geworden. dure huizen vragen om een goedkoop voedselpakket. de rest is voor die mensen een ver van het bed show en boeit ze niets!

 • Mels

  Bla bla maar de consument wil hier NIET voor betalen en als ie het nog moeilijker krijgt qua budget al helemaal niet meer,we staan nog maar aan het begin van wat de consument te wachten staat wat betreft de koopkracht. het eerste wat niks mag kosten is voedsel.Hoe kan men in EU nou zo blind zijn dat de koers gezet wordt op het omver hakken van de geldboom.De economie moet blijven draaien en dat gaat alleen met handel,juist door vooral export en doorvoer hebben we in NL het huidige welvaartspeil bereikt.

 • Mels

  Als die maatregelen dan de vergroening,wat wil zeggen het uit productie halen van hoogproductieve landbouwgrond,betekenen dan denk ik dat de ene maatregel de ander etegenwerkt.Wel duurzamer worden maar ondertussen de mogelijkheden om lokaal voor de lokale markt te produceren onderuit halen????
  Oja is het niet zo dat de export van aardgas ons uit de bedelstaf heeft gehaald,als we dat niet hadden gehad dan waren we niet veel verder dan BV Ierland of Griekenland.

 • ed12345

  Er wordt weer vergeten dat als de suikerbieten verdwijnen er o.a. graan en aardappelen voor terug komen die dan ook weer kelderen in prijs doordat de markt overvoerd wordt .Dat de boer op inkomstensteun moet rekenen is zo kwetsbaar als het maar kan en in dat geval betaalt de burger het toch ook ,nou dan beter een goede landbouwpolitiek met redelijke prijzen beschermt in de EU Maar de druk vanuit de WTO zal de heren wel te zwaar worden De heren in dure huizen met een dure slee in de garage en de boer terug naar de fiets dan hebben ze het voor elkaar

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.